admin

Het aantal nieuw verkochte dieselauto’s neemt toe. Dat is ook te merken aan de pomp. Het CBS meldde dat het verkeer op de weg in de eerste helft van 2008 3,5% meer diesel gebruikte dan in dezelfde periode van 2007. De hoeveelheid getankte benzine daalde licht, met 0,5%. LPG werd 1,5% meer verkocht, de eerste stijging in jaren.

In 2007 was 30% van de nieuwe auto’s een diesel en 2% een auto op lpg. Het totale aandeel auto’s op diesel in Nederland blijft overigens met 17% ruim onder het Europese gemiddelde van bijna 50%. Dat er meer diesel wordt verkocht, komt ook door het toenemend vrachtverkeer. Vooral het internationale vrachtverkeer blijft gestaag groeien, aldus het CBS.

 

LPG weer populair

Na jarenlange daling zit de verkoop van lpg-auto’s weer in de lift, een ontwikkeling die in juli al werd gesignaleerd door Rai Vereniging en Bovag. De verkoop van autogas steeg in het eerste halfjaar van 2008 met 1,5%. Het is de eerste stijging na een jarenlange daling. Ook nam de verkoop van nieuwe auto’s met een gas-installatie in 2007 toe. Het aandeel van lpg-auto’s op het totale wagenpark van bijna 7,4 miljoen personenauto’s is 3%.