admin

Milieuvriendelijke auto

Bijna de helft van autorijdend Nederland let bij het kopen van een auto niet op of het een milieuvriendelijk exemplaar is. Bestuurders selecteren hoofdzakelijk op prijs, rijcomfort en uiterlijk. Dit blijkt zondag uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van Centraal Beheer Achmea. Het bedrijf bevestigt hiermee een bericht in De Telegraaf.

Op kenmerken zoals milieubelasting en reparatie wordt amper gelet. Alleen 65+ers zijn meer attent op het milieu en zijn vaker van plan een nieuw voertuig aan te schaffen. Opvallend is verder dat 3/4 van de autobestuurders wel bij andere grote aankopen rekening zegt te houden met het milieu. Bijna de helft van de ondervraagden maakt gebruik van groene stroom en 90% doet aan gescheiden afval inzamelen.Emotie

Volgens Bovag en RAI Vereniging is het kopen van een voertuig veel meer dan bij een koelkast een emotioneel besluit. Maar waar bij een koelkast op het etiket makkelijker valt vast te stellen of hij milieuvriendelijk is, is dit bij een auto vaak een probleem. “Het etiket is bij een milieuvriendelijke autoniet eenduidig, waardoor een groot voertuig soms een groen B-label heeft en een kleine, zuinigere een oranje D-label”, aldus de woordvoerder van de brancheorganisaties. De autobranche pleit al langer voor de invoering van een eenduidig Europees systeem.

Uit het onderzoek kwam ook nog naar voren dat ruim 40% van de autobestuurders meent dat autorijden niet de belangrijkste boosdoener voor het milieu is en dat de schade aan het milieu sterk wordt overdreven. Het zijn vooral mannen die dat zeggen. Verder geeft 65% van de ondervraagden aan nooit benzine te gebruiken die minder belastend is voor het milieu.