admin

Schaalmodellen zijn geen speelgoed.

Wordt er over modelauto’s of miniaturen gepraat dan valt al snel de naam Dinky Toys of het woord speelgoed. Inderdaad Dinky Toys waren bedoeld als speelgoed en werden ook als zodanig gebruikt. Mooie onbeschadigde exemplaren vind je dan ook bijna niet meer. De miniatuurauto van nu heeft niets meer met speelgoed te maken. De moderne miniaturen zijn ook niet bedoeld om mee te spelen, ze zijn dan ook vaak zeer uitgebreid gedetailleerd.

Mooie modelauto’s / miniaturen worden tegenwoordig zeer gedetailleerd gemaakt, compleet met ruitenwissers, antenne en de juiste velgen. Een moderne miniatuurauto is speelgoed alleen om naar te kijken en niet om mee te spelen. De populairste schaal is 1:43, hier proberen fabrikanten als MinichampsNorevAutoart en Schuco elkaar af te troeven als het om afwerking en details gaat. Daarbij overtreffen ze vaak al de kwaliteit die je vroeger alleen bij de dure schaalmodellen van BBR zag. Goedkoop zijn de modelauto’s / miniaturen niet, de gemiddelde prijs ligt zo rond de 35 euro. Met de handgebouwde miniaturen echter gaan zelfs zo richting de 100 euro. Hoe groter de schaal, des te mooier gedetailleerd. 

Minichamps, Autoart en Kyosho brengen schitterende schaalmodellen in de schaal 1:18 op de markt. Bij deze miniaturen kunnen de portieren, motorkap en kofferdeksel open. Onder de motorkap vind je een zeer gedetailleerd motorblok, compleet met bougiekabels. Een blik op het interieur geeft zicht op het dashboard waarop alle meters aanwezig zijn. De kofferruimte is meestal voorzien van echte stoffen bekleding. En dan hebben we het nog over modelauto’s / miniaturen die in serie gemaakt worden.

Bij landbouwvoertuigen gaat het nog een stapje verder. Kijk maar eens naar de schaalmodellen van CMC modelauto’s. Hun miniaturen hebben een nog natuurgetrouwer motorblok, een interieur voorzien van stof en alle details als raamlijsten, koplampen en dashboard zijn net echt. Omdat hier een gemiddeld prijskaartje van gemiddeld 190 euro aanhangt is het alleen bestemd voor de vitrinekast.