admin

Er zijn verschillende mogelijkheden motor tuning die ruwweg in 2 groepen zijn in te delen.

Uiteindelijk hebben ze allemaal als doelwit zoveel mogelijk vermogen uit het motorblok te halen. Een onderdeel van motortuning is de cilinders opboren, want grotere cilinders kunnen meer mengsel tegelijkertijd verbranden en geven dus een krachtigere verbranding. Ook het plaatsen van een turbo valt onder motor tuning. Met alleen een turbo ben je er niet, je zult ook een intercooler moeten plaatsen. Als het branstof/luchtmengsel onder druk wordt gebracht, dan bevat een bepaalde volume-eenheid meer mengsel en dat geeft hetzelfde effect als het opboren van de cilinders.

Het onder druk brengen kan op verschillende manieren:

Met een turbocharger of met een mechanische compressor. Hoe hoger de druk, hoe meer koppel en betekent automatisch meer vermogen. Blowoff of bypass valves voorkomen schommelingen door de bovenmatige druk te ventileren als de gasklep dicht gaat, hierdoor blijft de uitlaatgas turbo op snelheid en verlengt het de levensduur.

Een dumpvalve speelt een vitale rol in een turbo systeem. Een dumpvalve verbetert de performance, maar ook de levensduur van de turbo charger neemt toe. Omdat de turbo-druk wordt geregeld door het motormanagement valt ook chiptuning onder motor tuning.

De motor zuigt lucht aan en blaast uitlaatgassen weg en hoe minder weerstand hij daarbij ondervindt, des te minder verlies en des te groter het koppel en vermogen. Een luchtfilter en een sportuitlaat kunnen daarbij goed helpen. De winst is echter kleiner in vergelijking met chiptuning of het plaatsen van een turbo.
Om een echte (kortstondig)powerboost te krijgen kun je lachgas gebruiken. Bij een 4 cilinder motor kun je al snel extra vermogen van 50 – 75 pk krijgen en bij een 6 cilinder al snel 75 – 100 pk en een V8 wel 125 – 250 pk. Met ‘high performance’ bougies kun je nog net even wat extra power uit je motor halen.

 

Meerdere mogelijkheden motor tuning zijn.

Een mogelijkheid is om het maximale toerental te verhogen. Een breder toeren bereik betekent dat er met een kortere overbrenging kan worden gereden(of dat er langer in een lagere versnelling kan worden gereden) en dat vertaalt zich weer in meer wielkoppel. En dus meer snelheid.

Mogelijkheden zijn:

  • Motor tuning door een ander nokkenas profiel te monteren!! Door een nokkenas profiel te kiezen dat optimaal is op hoge toeren kan het motorblok meer toeren maken. Dit gaat wel ten koste van het koppel bij lage toeren.
  • Of door het motor blok uit te balanceren en uitliteren en de toerentalbegrenzing te verleggen.


Met deze vorm van motor tuning is het de kunst om het blok uit te balanceren zodat het zo trillingsvrij en dus veilig mogelijk kan draaien op hoge toerentallen. Door alle zuigers exact even zwaar te maken, door de krukas uit te balanceren en door elke cilinder exact dezelfde inhoud te geven (uitliteren). Zodra het motor blok trillingvrij loopt op hoge toeren, kan door middel van chiptuning het maximum toegestane toerental (de toerenbegrenzer) veilig worden verhoogt.

Extreem hoge toerentallen en snelle nokkenassen vergen vaak extra auto onderhoud en andere maatregelen. Zoals andere, strakkere klepveren en lichtere kleppen (om ‘zwevende kleppen’ te voorkomen), andere zuigerveren en eventueel lichtere zuigers zodat dit soort motor tuning vaak nogal zeer kostbaar is. Zorg er ook voor dat de motorolie en het oliefilter op tijd vervangen worden. Controleer gregeld het oliepeil en zorg dat het olieniveau op peil is.

top
home