admin

Motorolie smeert niet alleen de motor, het koelt, dicht af, houdt schoon en beschermt tegen de motor tegen roest.

Het is daarom belangrijk om altijd de juiste olie, maar tevens de juiste hoeveelheid olie in je motor te hebben. Motorolie – vermindert de wrijving en beperkt slijtage van draaiende onderdelen – koelt de motor – houdt het oliecircuit schoon – dicht af – beschermt tegen corrosie – zorgt voor een goede werking van alle bewegende delen bij elke bedrijfstemperatuur.

Oliepeil controleren.

Omdat een motor altijd iets motorolie verbruikt is het belangrijk om regelmatig je olie bij te vullen. Het is normaal dat een motor olie verbruikt. Bij een verbruik van meer dan een halve liter per 1.000 kilometer is er iets mis. Mogelijk is er dan sprake van lekkage. Ook kan het zijn dat de plug de carterpan niet goed afsluit. Wees altijd alert op motorolie onder de auto.

Andere oorzaken kunnen zijn: een versleten motor, een verkeerde afstelling, vervuilde kleppen, overbelasting. Daarom moet je het oliepeil op gezette tijden controleren. Zorg tijdens de controle dat de auto horizontaal staat. Nadat de motor is afgezet, wacht enkele minuten, zodat de olie in de carterpan terug kan zakken.

Synthetische olie.

Bij de moderne auto worden de onderhoudsintervallen steeds langer daarom speelt de kwaliteit van de motorolie een belangrijke rol. Daarom is er synthetische olie ontwikkeld. Wat is het verschil tussen een minerale, semi-synthetische en synthetische motorolie? Een minerale olie is gemaakt is uit een minerale basisolie met additieven. Een semi-synthetische olie bestaat uit een combinatie van minerale en synthetische oliën.

Deze semi-synthetische oliën bezitten een hogere thermische weerstand en hogere viscositeitindex. Dit biedt je motor een betere bescherming tijdens het starten en laat een langere verversingsperiode toe. Synthetische motorolie is de meeste geraffineerde kwaliteit die de hoogste belastingen en temperaturen aan kan, deze wordt dan ook aangeraden bij voor sportieve motoren of personen die hun auto in de watten willen leggen. 

Synthetische olie heeft de eigenschap veel minder vlug te verdunnen bij hogere temperaturen dan minerale olie en biedt je motor dus maximale bescherming onder de meest extreme omstandigheden. De motorolie moet volgens de in je instructieboekje beschreven intervallen worden ververst. Wanneer je de olie zelf ververst, gebruik daarbij dan uitsluitend olie die voldoet aan de specificatie in het instructieboekje.

Olieverbruik

Olie verbruik is sterk afhankelijk van het gebruik. Is de motor juist ingereden? Wordt de voorgeschreven olie gebruikt? Is de kwaliteit van de olie ok? Wordt de motor vaak zwaar belast? Krijgt hij op tijd onderhoud? Als je over het algemeen netjes met je auto omgaat en vervolgens in de bergen met volgeladen auto en caravan erachter gaat rijden, zul je merken dat naast het brandstof- ook het motorolie verbruik toeneemt. Ook als je flink doorrijdt met de auto of de motor niet goed op temperatuur laat komen, zal het olieverbruik toenemen. Twijfel je sterk of het olie verbruik te wijten is aan een technisch motordefect, dan is het raadzaam om een zogenaamde oliestaat bij te houden. Noteer bij welke kilometerstand er olie (en hoeveel) bijgevuld moet worden. Op deze manier krijg je een goed beeld van het exacte olie verbruik.

Oliefilter:

Door de draaiende motor wordt de motorolie aangetast door roet, brandstof, metaaldeeltjes, stof, vocht. Daarom wordt de olie door een oliefilter gebracht die het zeefvuil uitfiltert. Hierdoor blijven de bewegende onderdelen voorzien van een goede smering. Vooral de vloeibaarheid en de slijtagebeperkende eigenschappen zijn gevoelig voor invloeden als sterk wisselende temperaturen, verbrandings- gassen, verdunning door brandstof en roet of vocht.

Door het rijden van veel korte ritten gaat de kwaliteit van de motorolie sneller achteruit. De oliefilter geraakt na enige tijd verzadigd en moet vervangen worden na het voorgeschreven aantal kilometer in het instructieboekje van je auto. Is je auto gechiptuned? Zorg er dan voor dat de motorolie en het oliefilter op tijd vervangen worden. Controleer gregeld het oliepeil en zorg dat het olieniveau op peil is.