admin

Naast de elektronische tuning is er ook een conventionele manier van motortuning om je motor van meer pk’s te voorzien. Op zoek naar een andere manier van motor tuning, surf dan eens naar Dbmengineering.nl. Dbm is gespecialiseerd in motortuning en blueprinting van rally, race en straat motoren. Deze conventionele manier van motortuning heeft alleen zin als je de zuigers en drijfstangen ook bewerkt, zodat ze precies uitgewogen zijn, één tiende gram verschil tussen de vergelijkbare onderdelen werkt al storend.

Conventionele motor tuning.
Daar draait het om het verminderen van de wrijving. De draaiende delen worden lichter gemaakt, zoals krukas, zuigers, drijfstangen, en de onbalans wordt weg gewerkt. De krukas bijv. kan lichter worden gemaakt door er materiaal van af te halen. Door middel van er gaten in te boren maak je de krukas lichter en kun je de krukas-wangen beter met elkaar in evenwicht brengen, met als resultaat een volkomen trillingsvrije krukas. 

Conventionele motor tuning.
Daar draait het om het verminderen van de wrijving. De draaiende delen worden lichter gemaakt, zoals krukas, zuigers, drijfstangen, en de onbalans wordt weg gewerkt. De krukas bijv. kan lichter worden gemaakt door er materiaal van af te halen. Door middel van er gaten in te boren maak je de krukas lichter en kun je de krukas-wangen beter met elkaar in evenwicht brengen, met als resultaat een volkomen trillingsvrije krukas. 

Motortuning en blueprinting.
Wil je nog een stap verder, dan zou je de zuigers en drijfstangen kunnen vervangen door lichtgewicht materiaal, hoewel dit wel erg duur is. De standaard zuigers kun je verbeteren door er een keramische coating op aan te brengen, hierdoor heb je minder wrijving en minder slijtage. 

Bij deze manier van motortuning, kun je de cilinderkop bewerken door de oneffenheden in de in- en uitlaat kanalen, die in het productieproces zijn ontstaan weg te slijpen. En de wanden kunnen glad gemaakt worden. Daarnaast kunnen er op bepaalde plaatsen materiaal weggeslepen worden om de doorstroming te verbeteren.

 

Een andere manier van conventionele motortuning is:
Behalve het wegslijpen kunnen er ook grotere inlaatkleppen gemonteerd worden voor een zo groot mogelijke doorstroming. Dit geeft dan weer als resultaat meer vermogen en koppel en een lager brandstofverbruik. D.m.v het afvlakken van de kop verhoog je de compressie wat ook weer vermogenswinst oplevert. Er wordt een klein stukje van de kop afgevlakt, een vrij simpele ingreep.

Het vliegwiel kan met zo’n 20% lichter gemaakt worden, door het af te draaien. Dit resulteert in het sneller op toeren komen van de motor maar ook valt de motor na het loslaten van het gaspedaal sneller terug. Dit merk je vooral tijdens het schakelen en het stilstaan voor bijv. een verkeerslicht. Een afgedraaid vliegwiel moet nog wel uitgebalanceerd worden. 

Na het blueprinten moet het motor-management aangepast worden bij voorkeur op een rollenbank. Met het gebruik van zeer hoogwaardige materialen, zoals speciale krukassen, zuigers, drijfstangen en nokkenassen is het dus mogelijk om extreme compressie verhoudingen en toerentallen te bereiken waardoor vermogens tot 300pk mogelijk wordt met gewone produktie motoren. Al met al is deze manier van motortuning wel een geld verslindende manier van tuning. Het meeste geld ben je kwijt aan arbeidsloon.

Motortuning en nokkenas.
De vullingsgraad van de cilinders is belangrijk voor een hoog vermogen! Hoe meer brandbaar mengsel hoe meer vermogen! Het moment waarop de kleppen openen en sluiten is daarbij een belangrijke factor. Dit wordt geregeld door de nokkenas. Sportieve nokkenassen zijn er in verschillende soorten ze zorgen niet alleen voor dat je kleppen verder open gaan maar ook dat ze langer open blijven. Een openingshoek van 270° is zo,n beetje het maximum. Ga je nog hoger bijv 280° dan zal de motor onrustiger gaan draaien.

Met andere nokkenassen verandert ook de koppelkromme.
Een koppelkromme (Nm) geeft het verloop van de trekkracht weer van de motor over het toerenbereik (t/min). Vervang met de nokkenas ook meteen de distributieriem. Ook deze manier van motortuning is absoluut geen doe-het-zelf klus, al was het alleen al om het benodigde gereedschap, afblijven dus! Voor een ervaren automonteur is het maar een paar uur werk. Als je blueprinting toepast wordt een auto sneller en bovendien slijt de motor aanzienlijk minder. 

Op zoek naar een andere manier van motor tuning zoals blueprinting, surf dan naar Dbmengineering.nl. Die is gespecialiseerd in motortuning en blueprinting van rally, race en straat motoren. Meer motor tuning informatie zoals chiptuning, turbo etc. vind je op deze pagina.