admin

Het auto navigatiesysteem.

Het beste boek voor de Weg is vervangen door GPS autonavigatie. De moderne electronica stelt je in staat de feilloos de weg te vinden naar je bestemming. Om je de weg te wijzen cirkelen 24 GPS satellieten continue rond de aarde. Zodat altijd en op elke plaats een exacte positiebepaling mogelijk is. In de auto wordt een sensor geplaatst die de rijrichting van de auto herkent. Deze sensor van het navigatiesysteem is gekoppeld aan de snelheidsmeter van de auto om een berekening van de afgelegde afstand te maken. Het geheel geeft een uiterst nauwkeurige plaatsbepaling. Zelfs als er door bossen en tunnels wordt gereden, werkt de autonavigatie prima.

De software van het navigatiesysteem brengt je precies waar je moet zijn, hij brengt je tevens op de hoogte van benzinestations, wegrestaurants etc. Tevens berekent het autonavigatie systeem de aankomst tijd, ook als je in een file terecht komt. De duurdere systemen, die gebruik maken van de verkeersinformatie kunnen tevens een alternatieve route berekenen. 

Andere mogelijkheden van het navigatiesysteem zijn het berekenen van gemiddelde snelheid, registreren van de rijtijd etc. Maar helemaal volmaakt is zo’n navigatiesysteem niet, dat ligt meestal aan de navigatie software, die bepaalde situaties niet herkent of vergissingen maakt. Bij een vergelijking tussen verschillende autonavigatie systemen zul je ook al snel merken dat de gekozen route niet altijd gelijk is. Uiteindelijk zul je wel op de gewenste bestemming aankomen en dan meestal ook sneller dan zonder een navigatie systeem.

pda navigatie

navigatie software

Stand alone navigatie.

gsm navigatie

Voor steeds meer automobilisten is autonavigatie aantrekkelijk geworden. Nog niet zo lang geleden waren er enkel de inbouw navigatiesystemen, toen volgden de pda’s met navigatie en nu zien we de opkomst van draagbare alles-in-één navigatiesystemen en navigatie via de smartphone.

Stand alone autonavigatie is geweldig in opkomst met een zeer compacte navigatie module. Het voordeel van zo,n navigatiesysteem is de eenvoudige installatie (geen antenne en koppeling aan de snelheidsmeter nodig) en de relatief vriendelijke prijs. Een nadeel van dit systeem is de mindere nauwkeurigheid, maar dat is een kwestie van tientallen meters.

Tomtom navigatie

Mio 269

Vdo dayton ms2100

Sony nvx p1

Mio 269 plus

Tomtom 910

Tomtom Go 920 T

De software van het navigatiesysteem kan worden opgeslagen op CD-rom, op DVD en het zit nog in het beginstadium op harddisk. Nadeel van een klassieke CD rom is de beperkte opslagcapaciteit. Betekent in de praktijk dat er niet meer dan een land (bij ons de Benelux) met alle bijbehorende POI’s (stations, restaurants, benzinestations, etc.) op een schijfje past. Op een DVD heb je veel meer ruimte en kan er zo’n beetje heel West Europa op de kaart staan.

De verwachting is dat er de komende tijd steeds meer stand alone autonavigatie zal komen. De prijs van een stand alone navigatiesysteem, afhankelijk van merk en type varieert vanaf 300 tot zo’n 900 euro. Maar net zoals bij vele andere electronica is de verwachting dat de prijzen zullen dalen, mede door de snelle ontwikkelingen.

Op zoek naar het beste en of goedkoopste navigatiesysteem?
Vergelijk de vele autonavigatie merken en prijzen. Snel en kosteloos!