admin

PDA navigatie.

De pda was lange tijd enkel geschikt als ‘digitale agenda’, maar door de komst van navigatiesoftware en ontvangers kwam er nieuw leven in de markt. Indien je al beschikt over een pda, is het eenvoudig om er een GPS navigatiesysteem van te maken. Je hoeft enkel een ontvanger die het GPS-signaal detecteert en geschikte pda navigatie software te zoeken.

Sommige pda’s beschikken al over een ingebouwde GPS-ontvanger. Het meest eenvoudige is de aanschaf van een complete GPS/pda-bundel. Deze bundels liggen momenteel tegen aantrekkelijke prijzen in de winkels. Een andere optie is de aankoop van een navigatiepakket zonder pda.

De populairste navigatiepakketten voor pda navigatie zijn: TomTom Navigator, Route 66, Destinator, Perfect Passenger en Via Michelin Mapsonic. De pakketten bestaan doorgaans uit het volgende: de software, een geheugenkaart, een cd/dvd met wegen kaarten, een GPS-ontvanger, een kabel voor de sigarettenaansteker en eventueel een houder.

Software

Stand alone

Smartphone

Kijk goed naar welke besturingssystemen het desbetreffende pakket ondersteunt. Sommige pda navigatie sytemen werken enkel op Pocket PC of Windows Mobile, anderen enkel op PalmOS. Het breedste aanbod zal je aantreffen bij Pocket pc’s merken als Dell, Acer, Asus, Fujitsu-Siemens, Mio en HP.

Tomtom

Mio 269

Vdo dayton ms2100

Sony nvx p1

Welke pda navigatie?

Waarop dien je zoal te letten bij de aankoop van een geschikte pda voor navigatie? Een luidspreker vooraan doet wonderen: vooral in lawaaierige auto’s is het een zegen. Een scherm met VGA-resolutie (640 x 480 pixels) zorgt voor een schitterend beeld op een dergelijk klein toestel. Een snellere processor betekent niet altijd een snellere route navigatie of -berekening. Het heeft vooral gevolgen voor de batterij, die sneller uitgeput raakt.