admin

Wil jij in een gloednieuwe auto rijden, zonder dat je eerst lange tijd hoeft te sparen? Met private lease rijd je in een nieuwe auto naar keuze voor een vast maandbedrag. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan en weet je elke maand waar je aan toe bent. Ben jij benieuwd of leasen een goede keuze is in jouw situatie? Lees hier meer over de voordelen en nadelen van een lease auto.

Groei populariteit privé lease

Private lease, of privé lease, bestaat nog maar een paar jaar. Intussen is deze manier van autorijden razend populair. Het lijkt op het zakelijke operational lease. Je huurt als het ware een auto van de leasemaatschappij. In ruil voor een vast all-in bedrag per maand rijd jij in een nieuwe auto naar keuze. In het maandelijkse bedrag zijn onder andere de kosten voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie, afschrijving en vervangend vervoer opgenomen. Een paar jaar geleden was te zien dat private lease vooral populair was voor goedkopere auto’s in een prijsklasse tussen de €10.000 en €15.000. Afgelopen jaar was een verschuiving te zien naar een hogere prijsklasse, met meer privé leasecontracten afgesloten in de categorie €20.000 tot €30.000. Private lease wordt daarnaast steeds populairder onder een oudere doelgroep. In 2019 was bijna de helft van de afnemers tussen de 36 en 55 jaar oud.

Voordelen van privé lease

Er zitten een groot aantal voordelen aan het rijden van een lease auto. Een van de grootste voordelen is het inzicht in de kosten. Je weet precies welk bedrag je iedere maand moet betalen en komt hierdoor niet voor onverwachte kosten te staan. Alleen de brandstof en eventuele verkeersboetes zijn voor je eigen rekening. Daarnaast biedt het veel gemak. Je draagt zelf niet het risico met betrekking tot de restwaarde en hoeft niet op zoek naar een koper op het moment dat je een andere auto wilt rijden. Je hebt geen eigen geld nodig om in een nieuwe auto te kunnen rijden. Wel is het noodzakelijk dat je een vast inkomen hebt, want een lease contract is een lening.

Private leasen kan goedkoper zijn dan het kopen van een nieuwe auto. Zeker als je let op aanbiedingen of acties valt er veel voordeel te halen. Door contracten te vergelijken op LeaseTrader weet je zeker dat je zo voordelig mogelijk uit bent. Jongeren die nog geen no-claim korting hebben opgebouwd voor de autoverzekering kunnen ook een stuk goedkoper uit zijn.

Nadelen van private lease

Er zitten niet alleen maar voordelen aan deze leasevorm. Zo is het belangrijk om te beseffen dat contractbreuk kostbaar is. Het kan zijn dat jouw persoonlijke situatie verandert, bijvoorbeeld door ontslag of een echtscheiding. In sommige gevallen kun je onder je contract uitkomen, maar soms ook niet. Wil jij het liefst zo goedkoop mogelijk een eigen auto rijden? Dan is een occasion in veel gevallen een goedkopere optie. Ook blijkt het vaak goedkoper om met eigen geld een nieuwe auto aan te schaffen, maar dit hoeft niet persé.

Doordat private lease een lening is, beperkt dit de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Voor wie nog een hypotheek wilt afsluiten is dit erg belangrijk om rekening mee te houden. De bank brengt 65% van de maandelijkse verplichting in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Als je een lening afsluit om een auto van te kopen geldt dit ook. Een lease auto is minder interessant als je maar weinig rijdt. De vaste lasten lopen namelijk gewoon door, ook als je minder kilometers maakt. De meeste leasebedrijven bieden contracten aan vanaf een jaarlijks minimum van 10.000 kilometer. Ten slotte is leasen duur wanneer jij een maximale no-claim korting hebt op je autoverzekering. Daarbij raak je de opgebouwde no-claimkorting kwijt na 3 jaar leasen.