admin

Auto raam folie wat mag wel en wat juist weer niet!

Door raamfolie op je autoruiten aan te brengen of de ramen te tinten is je auto beter te onderscheiden van andere auto’s van hetzelfde type. De auto krijgt een exclusieve uitstraling.

Tip: Op zoek naar de beste raamfolie? Bezoek dan eens de ruitenfolie categorie vanMijnautoonderdelen.nl

Met raamfolie of een getinte auto heb je hetzelfde effect als je bij hinderlijke schittering een zonnebril op zet. De zonnestralen worden weggenomen of verminderd waardoor je veiliger deelneemt aan het verkeer. Doordat 70% van de zonnewarmte kan worden geweerd, blijft het bij warm weer toch aangenaam in je auto. Zelfs in combinatie met een airco is de raam folie ideaal omdat je deze niet op volle toeren hoeft te draaien.

Op zoek naar raamfolie of wil jij de ramen van je auto tinten?
Bij stickerland.nl kunnen ze het! Ramen tinten van auto’s op het hoogste nivo. Ze werken met 2 soorten. Een voor het exclusieve werk en een voor het meer ‘standaard’ tinten van de ramen.

 


Er zijn vele redenen om raamfolie te plakken: 

Zonwerend, inbraakwerend, warmtewerend. Bijna 100% van de UV-straling wordt geblokkeerd waardoor je autobekleding en apparatuur beter beschermd wordt en het lijkt ook nog eens exclusief.

Om je auto niet te laten fungeren als een etalage waar alles voor het grijpen ligt, is raamfolie uitermate geschikt om het zicht naar binnen te belemmeren. Doordat de inkijk in de auto wordt bemoeilijkt, is je radio, navigatie systeem en bagage niet meer zichtbaar van buitenaf.

 

Raam folie heeft niet zo,n beste naam. Maar dat komt doordat men meestal goedkope folie gebruikt. Die snel verkleurt en slecht aan te brengen is, waardoor er luchtbellen tussen het raam en de folie onstaan. Daarentegen is SUN-GARD raam folie een hoogwaardige raamfolie die lichtecht is, en krasvast en gemakkelijk schoon te maken is met glasreiniger en een katoenen doekje. Sindskort is er CFC-folie uit Duitsland, deze raam folie is voor modellen op maat gemaakt, dus geen snijwerk meer.


Raamfolie en wetgeving.

In het Voertuigreglement staan onder andere de permanente eisen. Voor wat betreft auto ruiten zegt het reglement:

De voorruit en de zijruiten van personen auto’s mogen:

 

  • Geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
  • Niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
  • Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel, mag de achterruit: geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
  • Niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.

Wanneer je op zoek bent naar goedgekeurde ruitenfolie’s, doe je er verstandig aan hier eens een kijkje te nemen.

Het is niet toegestaan om de voorruit en voorste zijruiten te voorzien van raamfolie of een coating.

APK eisen.
Naast de wettelijke regel hierboven bestaan er ook APK eisen. Aan deze eisen is toegevoegd dat de ruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken. Te denken valt daarbij aan stickers, folie of jaloezieën die de achterruit dichtmaken.

Op grond van Europese regelgeving en APK normen mag het lichtverlies in geval van getint glas of glas beplakt met raamfolie gemeten naar de uitgangswaarde met helder (ongetint) glas nooit meer bedragen dan 25 procent voor de voorruiten en 30% voor de zijruiten voorzijde.

Aangezien veel auto’s al getint warmtewerend glas hebben, waarmee ze al een eind in de richting van die 25% komen, valt met het aanbrengen van extra raam folie maar weinig winst te behalen.

In hoeverre mogen auto ruiten donker zijn gemaakt of zijn voorzien van raamfolie bij een APK keuring?

Het gaat hierbij nadrukkelijk om het uitzicht van de bestuurder. Het is bij de apk niet van belang of er door de ruiten goed naar binnen kan worden gekeken. Is het zicht naar buiten goed, dan is er geen reden tot afkeur. Bij de APK bepaalt de keurmeester of het verminderde uitzicht wat verkregen is door de aangebrachte raamfolie toelaatbaar is. 

De politie heeft de bevoegdheid om bij geconstateerde overtredingen je auto in beslag te nemen. Uiteraard zijn hier criteria voor en ligt bezwaar open bij het openbaar ministerie. Bij het constateren van een overtreding kun je hiervoor bekeurd worden; kosten 95,00 euro. Lees meer hier over op infopolitie.nl. Zie voor meer informatie, uitspraken van de rechtbanken en tips van gebruikers op het
automaxx forum.

Tip: Op zoek naar raamfolie of wil je de ramen van je auto tinten? Bekijk dan eens de ruiten folie categorie van Mijnautoonderdelen.nl hier vind je ruiten folie van de hoogste kwaliteit.

De montage van ruiten folie is zelf eenvoudig te doen. Als je de instructies in de handleiding goed leest, je moet wel nauwkeurig werken, opdat je geen randen en/of naden aan de raamfolie ziet. Zorg dat je wel raam folie van goede kwaliteit koopt, het moet UV-bestendig zijn!