admin

Rijbewijs halen.

Iedereen die fluitend het gemeentehuis uitloopt met het felbegeerde roze papiertje, zal blij zijn dat ie van de blauwe “L” op het dak is verlost. Maar ondertussen slaat het halen van het rijbewijs ook een flink gat in de begroting.

Het roze papiertje is trouwens sowieso niet meer aan de orde, want sinds oktober 2006 is het in de vorm van een creditcard gegoten. Door allerlei veiligheidsgadgets duurt het nu een week voordat je het af kunt halen op (voor een spoedprocedure betaal je 40 euro). Daarnaast is het rijbewijs halen 4 euro duurder dan voorheen, waardoor de gemiddelde kosten voor het verkrijgen van het pasje tegenwoordig op 34 euro liggen.

Kosten rijbewijs halen:

Theorie. Examen (klassikaal)30,80

Rijlessen gemiddeld:1800,00

Eigen verklaring:19,55

Evt. tussentijdse toets:72,90

Praktijkexamen CBR:86,15

Rijbewijs halen bij Gemeente:34,00

Maar voordat het zover is, moet eerst het examen worden afgelegd.

Maar het praktijkexamen kan pas worden afgenomen als het theorie-examen is gehaald. Rijlessen kosten gemiddeld zo’n 1800 euro. Met de nadruk op gemiddeld, want het aantal lessen dat nodig is, voor het rijbewijs halen kan sterk verschillen. Wel is het belangrijk om goed op te letten of het “bedrag per les” de kosten voor één uur zijn. De Bovag laat weten dat alle 750 rijscholen die aangesloten zijn, verplicht zijn om de prijs per uur te vermelden. Staat er bij een Bovag lid niks bij, dan gaat het om de uurprijs. Anders staat het aantal minuten vermeld. Maar ja, er zijn ook een paar duizend rijscholen niet bij de Bovag aangesloten en daar kan de Bovag niets over zeggen.

Rijbewijs halen.

Steeds populairder worden de zogenaamde “Rijopleiding in stappen”. Het idee is dat je stap voor stap leert rijden, en telkens weer een deel afsluit met een toets. Hier moet ook weer voor betaald worden, maar het CBR stelt dat een rijopleiding daardoor niet duurder hoeft te worden, omdat het slagingspercentage met gemiddeld 15 procent toeneemt. Als er voldoende lessen zijn afgelegd, mag je op voor het rijbewijs halen. De kosten die het CBR hiervoor in rekening brengt, liggen op 86,15 euro. Daar komt nog eens een toeslag van de rijschool bovenop.Het rijbewijs halen voor de eerste keer!

Dan val je onder de ‘Regeling beginnende bestuurders’. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs veel strengere regels. Als beginnende bestuurder krijg je een strafpunt als je wordt aangehouden wegens te hard rijden met meer dan 30 kilometer per uur, bumperkleven, en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen. Je rijvaardigheidsbewijs wordt geschorst als je voor de 3e keer bent aangehouden en veroordeeld. Blijkt uit het daaropvolgend rijvaardigheidsonderzoek dat de beginnende bestuurder niet rijvaardig is, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.