admin

Bij de aanschaf van de auto is het belangrijk dat niet alleen het papierwerk in orde wordt gemaakt, maar dat de auto ook in een goed rijbare staat wordt opgeleverd. Rijklaar maken van de auto wordt dat wel genoemd en zorgt dat ervoor dat je voor vele jaren nog onbezorgt rond kan rijden met de auto. Het rijklaar maken heeft ook betrekking op de garantie welke aan de aankoop van een auto verbonden is.

Wat zit er dan allemaal achter?

De kosten voor het rijklaar maken worden vaak apart in rekening gebracht en kan dat sterk varieren. Het heeft allemaal te maken met alles wat er aangepakt zal worden. Zo kan er sprake zijn van allemaal een complete schoonmaakbeurt, maar wordt in de meeste gevallen ook de complete service gedaan. Dat wordt gedaan om met een “schone lei” te beginnen omdat bij de aanschaf er altijd een paar gratis servicebeurten inbegrepen zijn. De motorolie wordt dus ververst en ook het luchtfilter. De koelvloeistof en remolie niveaus worden gecontroleerd en ook die van de stuurbekrachtiging en ruitenwisservloeistof. Soms komt er echter nog meer erbij kijken wanneer bijvoorbeeld de aandrijfriemen vervangen moeten worden of de banden. Laat het daarom vooraf duidelijk zijn wat er allemaal gedaan zal worden omdat de kosten voor het rijklaar maken wel apart vergoed moeten worden. Bij aanschaf op afbetaling vallen de kosten dus ook niet onder aflossing.

Ook bij nieuwe auto’s worden er kosten in rekening gebracht

Zo een splinternieuwe auto welke zich nog in de showroom bevindt, zal na de verkoop ook niet gelijk de weg op mogen. Er zijn door de fabrikant specifieke regels opgesteld van de werkzaamheden welke er allemaal nog verricht dienen te worden en heeft dat allemaal te maken met de ruime garantieperiode welke aan zo een nieuwe auto verbonden is. Zo dienen alle vloeistoffen weer gecheckt te worden, wordt het interieur gecontroleerd op beschadigingen en geldt hetzelfde ook voor de lak en het plaatwerk.

Alles wat zo een beetje onder de garantie valt, zal extra bekeken worden om er zeker van te zijn dat de auto in een perfecte staat wordt opgelevert. Onder de kosten rijkaar maken vallen soms ook de kosten voor het overschrijven en de APK, maar verschilt dat wel per autobedrijf. Accessoires die je extra laat installeren, vallen gewoonlijk niet onder kosten rijklaar maken.