admin

Helaas is schade aan je auto snel ontstaan. Dagelijks gebeuren er ongelukken in het verkeer, gelukkig vaak met alleen blikschade. Maar die schade moet wel worden hersteld. De meeste schades ontstaan overigens door kleinigheden. Denk aan een portier dat tegen jouw portier komt. Of je sleutels die per ongeluk een spoor in de lak achterlaten. De ene schade moet dringender worden verholpen dan de andere. Wat er allemaal bij komt kijken, ontdek je in dit artikel.

Moet je alle autoschade herstellen?

Het is jouw auto en daarmee totaal niet verplicht om de schade te herstellen. Zolang je auto door de apk-keuring komt, ligt er niks in de weg om te rijden. Is het verstandig om alleen de zwaarste beschadigingen te laten repareren? Nee, dat niet. Dat geldt voor allerlei beschadigingen. Dan kun je denken aan iets kleins zoals krassen verwijderen, maar ook aan het vervangen van complete onderdelen.

Op het oog onschuldige krassen kunnen uitgroeien tot plekken waar roestschade kan optreden. Dat is funest voor de carrosserie van je auto. Daarom is het slim om ook de kleine plekken te laten herstellen. Dit kost vaak weinig, helemaal als je het vergelijkt met roestschade.

Verzekering erbij halen of niet?

Dit is voor iedereen verschillend, en dat is niet vreemd. Iedere auto is uniek, en niet iedereen heeft dezelfde autoverzekering en hetzelfde aantal schadevrije jaren. Kijk, grote reparaties claim je natuurlijk. Stel dat je relatief nieuwe auto die allrisk verzekerd is een reparatie van €7.000 moet ondergaan, dan zou je wel gek zijn om dit niet te claimen.

Dat zit anders bij kleine reparaties, zoals het herstellen van de lak. Dit is in de meeste gevallen niet zo duur. Daardoor zul je de keuze moeten maken tussen zelf betalen of de verzekering inschakelen, met als gevolg dat je schadevrije jaren inlevert en je premie omhoog gaat.

Let wel, dit geldt voor mensen die allrisk verzekerd zijn. Een WA verzekering of beperkt casco dekt geen schade die niet aantoonbaar door anderen is veroorzaakt. Met name bij kleine schades zoals krassen is het lastig om de oorzaak te achterhalen.

Wie is de schuldige bij ongelukken?

Als je betrokken raakt bij een ongeluk, is het voor de afhandeling van de schade belangrijk wie de schuldige is. Die persoon betaalt namelijk, althans de verzekering. Het invullen van het schadeformulier is daarom van groot belang. Bij eenzijdige verkeersongevallen is de bestuurder uiteraard verantwoordelijk.

Als je een dier aanrijdt, wordt er onderscheid gemaakt tussen dieren met een eigenaar en bijvoorbeeld herten die in het wild leven. Als je geen risico wilt lopen, kun je het beste allrisk verzekerd zijn. Met WA beperkt casco wordt de schade in sommige gevallen gedekt. Als je een huisdier aanrijdt, is de eigenaar van het huisdier altijd aansprakelijk.

Wat kun je preventief doen?

Alleen voorzichtig rijden is niet genoeg, met name voor die kleine beschadigingen. Je kunt wel wat preventiefs doen, zoals het aanbrengen van een coating. Daarmee is je auto beter beschermd.