admin

Sportuitlaten informatie over het sportuitlaat, met een overzicht over uitlaat dempers zoals reflectie – absorbtie en eind dempers. 

Denk aan een sportuitlaat als je meer PK’s wilt, een beter koppel, een mooiere sound en dat alles afgewerkt met een fraaie RVS eind demper. Sportuitlaten hebben veel functies. Voor de ene een mooie sound en look, voor de ander meer vermogen, of een combinatie van alle drie. Standaard uitlaten bestaan uit een spruitstuk een tussen demper, een katalysator en een einddemper dit alles verbonden met een aantal pijpen.

Tip: Op zoek naar de beste sportuitlaten? Bezoek de shop van Mijnautoonderdelen.nl

Autoverzekering vergelijken? Bezoek Geld.nl

Standaard uitlaten zijn nauwer dan sportuitlaten. En dat werkt geluiddempend, maar geeft ook grote tegen druk, waardoor pk’s verloren gaan.Daarintegen is een sportuitlaat ruimer, dus minder tegendruk, waardoor je dus meer koppel en vermogen hebt. Er zijn veel merken actief op de sportuitlaten markt zoals Magnex, Sebring, Laser , Remus, Devil etc.


Sportuitlaten en einddempers.

Een reflectie demper laat de geluidsgolven (gedeeltelijk) tegen elkaar wegvallen en haalt vooral de diepe tonen weg. Bij reflectie dempers is het erg belangrijk er voor te zorgen dat door de buitenzijde geen geluiden ontsnappen. Een reflectie demper (heeft als demping tussenschotten) geeft meer tegendruk. Maar heeft het meeste effect bij een laag toerental. 

Een combinatie van absorbtie en reflectie demper wordt vaak gebruikt voor sportuitlaten. Al zijn er tuners die voor deze uitlaten de voorkeur geven aan een reflectie demper. Bij reflectie dempers is het erg belangrijk er voor te zorgen dat door de buitenzijde geen geluiden ontsnappen. Dit gebeurt meestal door het toepassen van meerdere lagen om de buitenzijde, soms zelfs met isolatie daar tussen.

Sportuitlaten en absorptie dempers.

Een absorbtie demper (een geperforeerde pijp met daar omheen een laag geluiddempende staalwol, basaltwol of glaswol) werkt voortreffelijk bij een hoog toerental. Deze demper absorbeert de scherpe klanken weg door het absorptie materiaal en kun je de mate van klank die er over blijft erg beïnvloeden door de diameter van de geperforeerde pijp, de dikte van de laag absorptie-materiaal en de lengte van de demper.

 

Wel kunnen absorptie dempers op den duur luider worden.

Het geluiddempende wol is dan weggebrand. De betere absorbtie demper heeft een vulling uit glasfiber. Dit in combinatie met een goede opbouw van de kern voorkomt het “leegblazen”. Maar bij extreme belasting kan de vulling verbranden. Gebruik dan een race-demper, die is gevuld met pure RVS wol.

 

Een roest vrij stalen (RVS) sportuitlaat gaat veel langer mee, langer dan je auto. 

Het kost iets meer maar bij een goede constructie gaan deze uitlaten ook veel langer mee. Het geeft ook een iets andere klank dan gewoon staal. Twijfel je over het materiaal? Als een magneet er niet op blijft hangen dan zijn het RVS sportuitlaten.

Uitlaten aankoop tips.

  • Koop een sportuitlaat met een voldoende grote diameter pijp, maar ook weer niet te groot.
  • Zorg er voor dat je zo weinig mogelijk scherpe bochten hebt.
  • Koop een demper met duurzaam dempingsmateriaal.
  • Zorg dat de dempers zo ver mogelijk naar achteren geplaatst zijn.
  • Het geluid: Sportuitlaten die eerst heel racy en sportief klinken, kunnen op lange duur heel vermoeiend zijn. Eerst in de praktijk testen of er niet in een bep. toerengebied een hinderlijke resonsantie in het uitlaat zit.

Een katalysator in combinatie met sportuitlaten werkt vermogensremmend.

Die zou je kunnen vervangen door een katvervanger. Een katvervanger heeft dezelfde vorm als de katalysator. Als je met de auto voor de APK keuring moet, heb je een hele grote kans dat ze de katvervanger niet zien, dus hoef je hem niet jaarlijks onder de auto weg te halen.

Met een spaghetti uitlaat spruitstuk, midden demper, eind demper en in combinatie met een katvervanger ofwel het gehele sportuitlaten systeem kan bij een normale benzine motor zo,n 5 a 15% vermogenswinst te behalen zijn. Bij een turbo motor (benzine,diesel) behaal je de grootste winst in meer koppel. Dit komt doordat de turbo eerder oppakt en dus sneller meer toeren draait.

Hier vind je een goede sportuitlaat voor jouw auto, die volledig zelf te monteren is!

Voor een sportuitlaat, geldt bij de APK geen geluidsnorm. De enige norm (los van de regels inzake uitstoot en de katalysator) is dat uitlaten gasdicht moeten zijn. Maar er zijn nog wel wettelijke normen, bij te veel lawaai kun je nog wel een prent krijgen van de politie. Met het plaatsen van alleen een sport einddemper moet je qua vermogenswinst geen wonderen verwachten.

Pas met een compleet sportuitlaten systeem van voor naar achter wordt de doorstroming echt beter. Je begint dan ook voor met een spaghetti uitlaat spruitstuk. Met het plaatsen van alleen een sport eind demper moet je qua vermogens winst geen wonderen verwachten. Pas met een compleet sportuitlaten systeem van voor naar achter wordt de doorstroming echt beter. Je begint dan ook voor met een spaghetti uitlaat spruitstuk.

Sportuitlaten montage.

Als je een beetje handig bent, dan kun je zelf een sportuitlaat monteren, zorg wel dat alle aansluitingen dicht zijn, anders heb je kans op lekkage en vermogensverlies.


Met een flame kit komen er vlammen uit je uitlaat.

Deze flamekit kan op elke auto gemonteerd worden. Je bedient het d.m.v. een knop in de auto, en je kunt het elk moment gebruiken. D.m.v. een controlbox bedien je een bougie in de sportuitlaten, die ontsteekt de onverbrande benzine in het uitlaat (dat is normaal, bij alle auto’s verlaat onverbrande brandstof het uitlaat).

Dit systeem kost je dus geen extra brandstof. Een flame kit is legaal, maar gebruik het alleen voor Off-road, want de politie houdt er niet van. Een flame kit of een uitlaatspinner is zelf eenvoudig te monteren en wordt geleverd met een montage handleiding. 

Wil je meer weten of ben je op zoek naar goede sportuitlaten? Surf dan naar Mijnautoonderdelen.nl Dit bedrijf is absoluut specialist in het maken van kwaliteits uitlaten.