admin

Vrijwel elke sportieve auto heeft sportvelgen.

Er zijn onvoorstelbaar veel modellen en elk jaar komen er wel nieuwe bij. Zoals nu chrome immens populair is. Ze zijn zeer smaakgebonden, wat je ook koopt doe het wel bij een gerenommeerd bedrijf dat een goede garantie geeft. Hoe groter het wiel, hoe platter de band. Let op dat je de sportvelgen niet te groot koopt anders komen de banden in aanraking met de spatbordranden of de wielophanging. Hoe groter de lichtmetalen velgen, hoe platter de band. Immers de rolomtrek moet hetzelfde blijven, platte banden hebben wel wat minder veercomfort.

Wil je grotere sportvelgen monteren, dan kun je tot 2″ probleemloos vergroten, ga je nog groter dan kun je problemen krijgen met de autobanden die in aanraking komen met de binnen schermen en spartbordranden.

Kies direct uw sportvelgen uit met onderstaande tool:


Sportvelgen, vooral de goedkopere zijn wel corrossie-gevoelig omdat er bijna geen beschermlaag opzit. Regelmatig onderhoud is van groot belang om wielen mooi te houden. Het gebruik van autoshampoo en een zachte spons is veilig voor de wielen, maar het is vaak erg lastig om hiermee ingebrande remstof te verwijderen. Velgenreinigers zijn hier beter voor. Hoe gladder de lichtmetalen velg is, hoe beter hij schoon te maken is ( chrome ).

Tussen sportvelgen onderling zijn enorme prijsverschillen. Meestal komt dit door de hoogwaardige productieprocessen, met als resultaat een hogere belastbaarheid en een grotere maatnauwkeurigheid. Lichtmetalen velgen zijn wel diefstalgevoelig hiervoor zijn goede slotbouten te koop. Als een velg beschadigdt raakt, kun je die het beste bijwerken met een stukje schuurpapier en bijwerken met aluminium primer.

Koop eenvoudig en snel uw sportvelgen online bij Velgenshop.nl

De meeste lichtmetalen velgen zijn op verschillende auto,s te plaatsen, als het aantal bevestigingsgaten en de plaats van die gaten maar kloppen. De cijfers die na de letters ET volgen, geven aan hoe ver het wiel naar buiten komt ten opzichte van de naaf en dus ten opzichte van het koetswerk.

Ook zegt het iets over de bolling van het wiel. (De ET-waarde geeft het aansluitpunt van het wiel weer en bepaalt of een wiel bol of hol is, hoe hoger de ET-waarde des te verder het aansluitpunt naar buiten ligt, het wiel zal dus verder in de wielkast komen, een lage ET-waarde betekent dus dat de lichtmetalen velgen meer naar buiten komen).

Bij ET-waarde 55 vallen de sport velgen dus 20 mm meer in het koetswerk dan wanneer je wielen monteert met een ET van 35. De trend is dat de ET-waarde hoger wordt. Kijk naar de huidige 5-serie of de verschillende Smarts. Steeds meer auto’s hebben lichtmetalen velgen met een diep liggend hart van waaruit de spaken vertrekken naar de buitenste velgrand. Dit versterkt optisch het “dikke wielen” effect.

Overigens: ook de breedte van de sportvelgen bepalen welke ET-waarde mogelijk is. 

De plaats van het hart van het wiel is belangrijk, dit bepaalt of de lichtmetalen velg teveel naar binnen of buiten komt. Dit kun je oplossen met spoorverbreders. Ook als je sportremmen gemonteerd hebt, kan het zo zijn dat je spoorverbreders moet plaatsen omdat de remklauwen dikker zijn geworden.

Koop eenvoudig en snel uw sportvelgen online bij Velgenshop.nl


De steek van sportvelgen hebben betrekking op de montage. De steek wordt omschreven met 2 cijfers: het aantal boutgaten en de diameter van de denkbeeldige cirkel die door het hart van de boutgaten getrokken kan worden. Een steek van 4×100 betekent dus dat het wiel 4 boutgaten heeft met een steekcirkel van 100 mm.

Bij lichtmetalen velgen met 4 boutgaten is het meten van de steekcirkel eenvoudig omdat de boutgaten loodrecht op elkaar staan. Je kunt dan een liniaal pakken en van hart tot hart meten. Bij sportvelgen met 5 boutgaten wordt het meten wat lastiger. Je zult dan een denkbeeldige cirkel moeten tekenen. Zie tekening.


Veel fabrikanten werken met een ringen systeem om een bepaalde lichtmetalen velg op meerdere typen auto’s te kunnen monteren. Dit heeft te maken met de naaf van de auto. De naaf is het best voor te stellen als het uiteinde van de wielas van de auto. Het naafgat van het wiel (het gat in het midden) moet hier exact op aansluiten. Nu is het zo dat de diverse autotypes verschillende naven hebben. Naaf 60 (mm) en 56 zijn bijvoorbeeld 2 voorkomende maten.

Normaal gesproken zouden sportvelgen met een naafgat van 60 mm niet gemonteerd mogen worden op een auto die een naaf van 56 mm heeft. Door een plastic of metalen ring in de naafgat van de sportvelgen te plaatsen kan de diameter worden teruggebracht naar 56 mm, waardoor montage wel mogelijk is. De centreerring zorgt er voor dat de lichtmetalen velg netjes op z’n plaats wordt gehouden. Zonder deze ring zou het wiel alleen door de bouten op z’n plaats worden gehouden en is de kans op onbalans veel groter.


Montage van sportvelgen is een simpel klusje.

Maar zet ze wel vast met een momentsleutel, kies voor een aanhaalkoppel van 105Nm. Gebruik dus geen gewone kruissleutel om met grof geweld de lichtmetalen of chrome velg vast te draaien. want je beschadigt het wiel hiermee. Na montage van de wielen moet je de bouten na 14 dagen even weer aantrekken want ze kunnen gaan ‘werken’. 

Wanneer je sportvelgen te duur vindt, kun je de auto ook sportief maken met een set wieldoppen. Er zijn ook wieldoppen die het aangezicht van je wielen vergroten. Vervang simpelweg je wieldoppen door een setje lowprofile doppen, en je auto lijkt een stuk dikker!

Bestel direct uw eigen sportvelgen:


De spinners velg ofwel “Spinning Wheels”.

In Nederland zijn nog nauwelijks verkrijgbaar, maar in Amerika is de spinners velg immens populair. Het ziet er apart uit wanneer de auto rijdt lijkt het alsof de wielen stilstaan en als je stopt draaien ze nog even door. Spinners sportvelgen bestaan uit 2 delen: een gedeelte met vaste spaken, en een los ronddraaiende schijf met spaken (de spinner).

Soms is het ook mogelijk om achteraf op een normale velg spinners te plaatsen. Er zijn nog weinig bedrijven die de spinner kunnen leveren. De spinners sportvelgen kunnen tot wel 2 minuten doordraaien bij het stoplicht. Houd er overigens rekening mee dat je verzonken ventielen nodig hebt voor het goed functioneren van de spinners.

Links naar spinner sites:

 

 

Op zoek naar goede en betaalbare sportvelgen, surf dan naar Brooklyn-wheels.com

Daar zijn waarschijnlijk voor jou ook wel goede en betaalbare sportvelgen te koop om je auto een sportief karakter te geven. Voor vrijwel elke auto zijn er wel lichtmetalen of chrome velgen te koop!