admin

Auto sub woofers beginnen met een doorsnee van 25cm tot 30cm.

Subwoofers zijn belangrijk om een compleet geluidsbeeld weer te geven en een vol geluid te krijgen, hoe meer speakeroppervlak hoe luider de speaker kan spelen. Het aantal woofers is afhankelijk van de grootte van je auto. Een woofer moet in een behuizing geplaatst worden. Open Air sub woofers stellen minder eisen aan de omvang van de behuizing. Een aparte versterker voor subwoofers is aan te raden.

Een baspijp is ook een goed alternatief, een baspijp heeft een kleinere speaker maar heeft veel bas en neemt weinig ruimte in. Sub woofers zijn voor een goede geluidsweergave in de auto bijna onmisbaar: Subwoofers verzorgen de bassweergave tussen circa 20 – 100 Hz. Er zijn verschillende inbouwmogelijkheden. Bij de keuze van subwoofers moet er onder andere met de inbouwwijze rekening gehouden worden. Niet alle auto sub woofers zijn voor een bepaalde kastconstructie geschikt.

Welke subwoofer in welke kist…of helemaal geen kist? Hoe kom je erachter of een sub woofer geschikt is voor bassreflex, free-air etc? Een vuistregel die gebruikt kan worden, is het zogenaamde EBP produkt 

Tip: Op zoek naar een geschikte subwoofer voor jou auto? Bekijk dan eens de subwoofers van Mijnautoonderdelen.nl

EBP Kastconstructie Qts
>60 Free-air >0,5
Onder 100 gesloten
50-100 bass-reflex

 

 

 

 

 

Tips voor de bouw van een subwoofer kist.
Als je sub woofers koopt en je wilt zelf de kist gaan maken, zorg dan dat je een aantal T&S parameters van de woofer kent. Zonder de juiste gegevens van de subwoofers kan je nooit een geschikte kist ontwerpen. Als je deze gegevens niet hebt, geen nood, de fabrikant geeft meestal een aantal inbouwmogelijkheden op.

Maak de kast van 18 of 22mm MDF, spaanplaat of multiplex.
Ook wordt er wel eens plexiglas (show!) gebruikt. Dit materiaal heeft wel hele andere eigenschappen dan MDF etc. MDF geeft de beste klank-kwaliteit voor sub woofers. Maak je de wanden groter dan 30cm, dan is het verstandig extra verstevigingen aan te brengen. Je doet dit door stroken MDF haaks op de panelen te lijmen. Of door een brede strook MDF dwars over te verlijmen om het gewicht van de subwoofers te ondervangen.

Een kist voor sub woofers moet natuurlijk helemaal luchtdicht zijn.
Een luchtlek gaat ten koste van de bassweergave. Volledige luchtdichtheid bereik je door de panelen precies te (laten) zagen, bij montage moet je voldoende lijm en lijmtangen te gebruiken. Panelen daarna aan elkaar schroeven om een zeer stijve constructie te maken. Zet om de 10cm een schroef, eerst voorboren.

 

De luidspreker-entree en de naden worden tenslotte aan de binnenkant met siliconenkit afgewerkt. Je kunt prima meer dan één subwoofers in één kist plaatsen. Omdat de oppervlakte van de panelen dan veel groter wordt, moet je de sub woofers kist wel extra verstevigen.

Voor de demping van de subwoofers kist kun je dempingsmatten van Visaton of Pritex noppenschuim gebruiken. Gebruik geen glaswol van de bouwmarkt want dat kan je sub woofers beschadigen. De kist moet natuurlijk helemaal luchtdicht zijn. Ben je niet zo handig of heb je geen tijd, bekijk dan eens de Subwoofers van Mijnautoonderdelen.nl Die hebben kant en klare Subwoofers op voorraad. Bekijk ze hier


Eveneens kun je auto sub woofers in de hoedenplank of tegen de leuning van de achterbank monteren. De kofferbak dient dan als klankkast voor de subwoofers. Deze ruimte dient dan ook voldoende ‘luchtdicht’ te zijn, anders gaat het ten koste van de bassweergave. Vaak is dat moeilijk te realiseren, waardoor deze montage niet echt tot goede resultaten leidt.

Door het hoge gewicht van de sub woofers moet de hoedenplank verstevigd worden met bijv. stroken 18 – 22mm MDF. Deze dikte is voldoende om paneelresonanties en doorbuigen te voorkomen. Maak met behulp van stroken MDF van ca. 2cm breed stroken onder het paneel, hierdoor zal de stijfheid t.b.v. van de subwoofers sterk toenemen. 

De meest eenvoudige vorm van kist montage is de gesloten kist. Ondanks deze ‘eenvoud’ is de bassweergave vaak heel erg goed. In kombinatie met een geschikte subwoofer zelfs de beste oplossing voor bassweergave in een auto.

Actieve sub woofers.
Woofer en bijpassende versterker in één behuizing. Compacte oplossingen met eenvoudige montagemogelijkheden. De ideale aanvulling op een af-fabriek audio systeem.

Vind hier de goedkoopste aanbieder van subwoofers


Sub woofers en speakers

Coaxiaal of composet?
Coaxiale luidsprekers met gescheiden tweeters die op de auto speakers zelf zijn gemonteerd, of een composet. Dat zijn luidsprekers waarvan tweeters en speakers zijn gescheiden word gemonteerd De composet geeft wat meer vrijheid bij het inbouwen. Waarbij je de tweeter niet te ver van de luidspreker moet plaatsen, daardoor onstaat het risico dat hoge en lage tonen hoorbaar van een andere plaats komen.

 

 

Een coaxiale set vraagt minder inbouwruimte.
Maar heeft als nadeel dat de tweeter soms minder goed te richten is. Kwaliteit van beide systemen zijn gelijk, allen hebben ze verschillende inbouwmogelijkheden. Als je speakers of subwoofers koopt let dan op de RMS waarde (wat de speaker continue kan verwerken), een goede speaker heeft een RMS waarde van 40 tot 50 Watt.

 

Voor meer power zul je een versterker moeten kopen. Aan te raden is om in ieder geval de voorste speakers te versterken. Een goede versterker: Moet goed in te regelen zijn en de ingangs- gevoeligheid van de lijningangen moet ongeveer tussen de 4 tot 6V liggen – Over actieve filters beschikken voor het behoud van je sub woofers en luidsprekers – Moet minimaal een RMS waarde hebben van 40 tot 50 Watt.

 

 

Een goede versterker voor subwoofers:

  • Moet goed in te regelen zijn en de ingangsgevoeligheid van de lijningangen moet ongeveer tussen de 4 tot 6V liggen
  • Over actieve filters beschikken, voor het behoud van je subwoofers en luidsprekers.
  • Moet minimaal een RMS waarde hebben van 40 tot 50 Watt.


Voor het leggen van audio kabels moet je jezelf aan een aantal regels houden. 

Audio kabels voor voeding, signaal voor de subwoofers en het speaker signaal moeten worden gescheiden om storingen te voorkomen. De voedingskabel gaat aan die kant van de auto langs waar de accu zich bevindt, de kabel van de radio naar de versterker loopt door het midden van de auto, de kabels van de versterker naar de speakers en subwoofers lopen aan de overgebleven kant. Koop goede kabels om storingen te voorkomen, hoe groter de afstand tussen de versterker en de sub woofers, hoe dikker de kabel.

Er zijn veel soorten en accessoires in subwoofers. Of je nu extreem hard wilt spelen of een aanvulling op je installatie wilt, zoals:

  • Enclosures: Sub woofers compleet in eigen behuizing
  • Actieve Subwoofers: Woofer en bijpassende versterker in één behuizing. Actieve sub woofers zijn compacte oplossingen met eenvoudige montage-mogelijkheden.
  • Subwoofer kist: Kant en klare universele kist voor vele soorten subwoofers.
  • Accessoires: zoals bekledingstof of een gril voor sub woofers.

Tip: Op zoek naar goede subwoofers? Bekijk dan eens de subwoofers van Mijnautoonderdelen.nl!