admin

Tomtom navigatie is probleemloos van deur tot deur navigeren.

Ruim een jaar geleden verschenen de eerste PDA navigatie systemen. Met name TomTom liep voorop, inmiddels zijn er veel meer merken. Het succes van deze navigatiesystemen is te danken aan de eenvoudige bediening.

De voorganger van het stand alone navisysteem is de PDA. In de dagelijkse omgang blijkt een PDA toch niet zo handig te zijn als navigator. Het display is te klein voor de navigatiegegevens en de bediening is niet altijd even makkelijk. Inmiddels kennen we Tomtom navigatie en die kwam als eerste met een volwaardig navigatiesysteem. 

De grote voordelen van dit systeem zijn:

  • Geen gerommel meer met kabels etc.
  • Geen dure installatie kosten.
  • Betaalbaar
  • Te gebruiken in meerdere auto’s

Mitac mio-269

Vdo dayton ms2100

Sony nvx p1

Met Tomtom navigatie hoef je doorgaans niets te installeren, hoewel eenvoudige installatiemateriaal wordt bijgeleverd. Er zijn al systemen vanaf 400 euro.Tom Tom biedt verschillende modellen aan waaronder de populaire Go 500. Een variant voor de motorrijder is in voorbereiding de Rider. De Go 500 heeft een 3,5″ scherm dat ook bij zonlicht redelijk af te lezen is. 

De bediening is makkelijk en het geheugen werkt met een SD of MMC kaartje. De software biedt overzichtelijke iconen en het menu zit logisch in elkaar. De ingebouwde Lithiumion accu heeft een capaciteit van 2200mAh en gaat dus een behoorlijke tijd mee. Naast de standaard navigatie software is er een aanvulling verkrijgbaar: Tomtom Navigatie Plus waarbij gebruik kan worden gemaakt van bepaalde diensten zoals file-informatie, flitspalen, weersinformatie etc. Daar is echter wel een abbonnement voor vereist.

Een extra mogelijkheid is de Bluetooth carkit functie. Heeft je mobiele telefoon Bluetooth, dan is comunicatie mogelijk, zodat je handsfree kunt bellen. Het digitale kaartmateriaal bestaat uit Nederland en de zogenaamde pluskaarten met veel Europese landen op detailniveau en tevens de Europese hoofdwegen.


De alles-in-één units van fabrikanten als Tom Tom, Navman en Mio zijn erg handig, maar relatief duur. Navman besloot tot de introductie van de iCN320. Een adviesprijs van slechts 349 euro maakt dat systeem, tot één van de meest voordelige losse units. Om beter te kunnen concurreren met andere goedkope systemen lanceert Tomtom navigatie de nieuwe Tom Tom ONE. De ONE is een klein en lichtgewicht ontwerp dat, samen met de software, zal worden verkocht voor een prijs van 399 euro.

Tom Tom ONE is vooral bedoeld voor de beginnende gebruiker en biedt volgens de makers een combinatie van gebruikersgemak, draagbaarheid, unieke aanraak-schermtechnologie en een gestroomlijnde nieuwe vormgeving. Met Tomtom navigatie One kan iedereen zijn weg van A naar B vinden. 

De benodigde software is al voorgeïnstalleerd op een geheugenkaart zodat deze niet meer gedownload hoeft te worden. Tomtom navigatie ONE wordt geleverd met de nieuwste TeleAtlas kaart van de Benelux. De batterij houdt het officieel zo’n 2 uur uit zonder opladen. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Navman iCN320. Dit is echter een stuk beperkter in vergelijking met het uithoudingsvermogen van 5 uur van de Tom Tom Go. 

De Tom Tom ONE is zo groot als een portefeuille en weegt slechts 260 gram. Verder heeft de ONE een groot scherm, met optimale zichtbaarheid in de auto tot gevolg. Beter nog: met een ONE krijgt de gebruiker alle slimme technologie die de TomTom navigatie productreeks te bieden heeft. De ingebouwde Bluetooth functionaliteit stelt de Tom Tom ONE gebruiker in staat extra diensten te downloaden, als onderdeel van het Tomtom PLUS pakket. Er zijn talloze mogelijkheden, waaronder TRAFFIC en informatie over veiligheidscamera’s.

De Tomtom navigatie One biedt precies dezelfde software als de Go. En in sommige opzichten zelfs beter dan de Go-serie. Zo is er een 20-kanaals in plaats van 12-kanaals gps-ontvanger, die ook onder zeer moeilijke omstandigheden nog een goede positiebepaling realiseert. Tom tom lijkt ook zichzelf te beconcurreren, want de Tomtom Go 300 biedt nagenoeg dezelfde functies maar is wel 100 euro duurder.
Tom Tom ONE is in de winkel en online verkrijgbaar vanaf november 2005.