admin

Tomtom wordt niet goedkoper. Er zal dit jaar geen prijzenoorlog in de markt voor navigatiesystemen komen. Volgens TomTom-bestuurder Corinne Vigreux. Volgens hem zit er niet veel speelruimte in de prijzen en zullen de winstmarges in gevaar komen als de prijzen nog verder zakken

TomTom presenteert op de IFA (electronicabeurs in Berlijn) 3 nieuwe systemen die met de nieuwste snufjes de gemiddelde verkoopprijs op peil moeten houden. De introductie van de nieuwe systemen komen vlak voor een belangrijke verkoopperiode. Navigatiesystemen worden meestal in het 2e en 4e kwartaal verkocht.

Door de toegenomen concurrentie zijn de prijzen van navigatiecomputers de afgelopen jaren hard gezakt In de eerste 3 maanden van 2008 bleek de prijs zo sterk terug te vallen dat TomTom een omzetwaarschuwing moest geven voor geheel 2008. Volgens Vigreux is de bodem bijna bereikt. “Er zal nog wel wat worden gestunt en de winkels zullen ook nog wel voorraden wegwerken, maar de prijzen zijn aan het stabiliseren.”

HD Traffic
TomTom hoopt met extra diensten nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren. Tomtom lanceerde daarom vorig jaar al HD Traffic in Nederland, een dienst waarmee automobilisten actuele informatie krijgen over de te verwachten reistijd. Dit systeem is inmiddels in een aantal landen geïntroduceerd. 

TomTom kondigde op de IFA nog meer nieuwe diensten aan. 
Ze gaat je ook informeren over de brandstofprijzen en is hiermee een samenwerking aangegaan met Google voor het zoeken naar lokale informatie via een navigatiekastje. Gecombineerd kosten de extra diensten 10 euro per maand. TomTom mikt vooralsnog op automobilisten die veelvuldig op de weg zitten en bereid zijn om minstens 349 euro voor zijn Go-navigatiekastjes te betalen. Het bedrijf vindt de technologie te duur om die in zijn goedkopere systemen toe te passen.

Autofabrikanten
Extra inkomsten kunnen ook komen uit samenwerkingen met autofabrikanten. Tomtom verwacht niet dat navigatie standaard wordt bij alle auto’s. “Autofabrikanten zijn nu al druk bezig met het verlagen van de kosten. Zij zijn dus voorzichtig met wat ze in de auto stoppen. Het is moeilijk om een ingebouwd navigatiesysteem voor 150 euro te maken.”

Bron: AMT