admin

Informatie over een strakker bochtgedrag d.m.v een stabilisatorstang en een veerpootbrug.

Zo’n brug is een dwarse verstevigingsbalk tussen de uiteinden van de wielophanging. Dat kan zowel voor als achter. Bijna iedereen kent wel de brug die de bovenkant van de veerpoten met elkaar verbindt, maar er zijn ook bruggen die dat aan de onderkant doen.

Een veerpootbrug vermindert het overhellen in bochten en de auto is beter bestand tegen dwars krachten. Wat belangrijk is bij verlaagde auto’s op brede banden. In lange en snelle bochten zorgt een brug voor meer stuur precisie. Bruggen zijn er in allerlei uitvoeringen, keurig op maat en in allerlei kleuren. 

Een veerpootbrug is gemaakt van gelakt of verchroomd staal, gepolijst of geanodiseerd aluminum, carbon, of van combinatie daarvan. Verder heb je nog de keuze uit een verstelbare of niet verstelbare veerpootbrug. Ze zijn niet universeel en dus merk en type gebonden. De prijs van een veerpootbrug begint zo bij 50 euro tot 7 á 8 voudige voor een carbon of aluminium brug.

<< U wilt reclame voor uw veerpootbrug op deze pagina? >>


Stabilisatorstang.

Een stabilisatorstang is in feite een massieve staaf van verenstaal, die hetzelfde werkt als een torsieveer. Behalve door stuggere vering kan het rollen of overhellen van de carrosserie ook beperkt worden door de montage van een stabilisator. Zo’n massieve staaf van verenstaal werkt als een torsieveer en brengt de bewegingen van het ene wiel over op het andere. Tijdens het inveren van het buitenste wiel tordeert de stabilisator en werkt hij als een veer die de veerweg beperkt en de wieldruk op het buitenste wiel vergroot.

Als de opbouw kantelt worden de uiteinden van de stang in tegengestelde richting verplaatst en ontstaat een draaimoment dat het rollen tegengaat. Des te dikker de stang, hoe minder de auto overhelt. Een stabilisator stang verhoogt de rolstijfheid, maar je behoudt de soepele vering. Met een stabilisatorstang behoud je dus je veercomfort en heb je een strakker bochtgedrag (Minder rol), bij een veerpootbrug heb je minder torsie. 

Meestal zie je stabilisatorstang alleen op de vooras maar bij zware en sportieve auto’s kom je ze ook tegen op de achteras. Een standaard gemonteerde stang kun je trouwens vervangen door dikkere of dunnere. Verder kun je ze vervangen door exemplaren met een andere vorm of een gewijzigde bevestiging.

Dergelijke sportieve stabilisator systemen zijn leverbaar onder de naam ‘anti-rol set’. Door de montage van een andere stabilisatorstang is het stuurkarakter te beïnvloeden: een stugge stang achter bijvoorbeeld vermindert de onderstuur- en vergroot de overstuurneiging.

 

Als je onder de auto duikt ‘het liefst als ie stilstaat’ zie je dat een stabilisatorstang met behulp van rubberlagers aan de wielophanging en de carrosserie is bevestigd. De stang is niet slijtage-gevoelig, de rubberlagers of bussen zijn dat wèl. Uiteraard is dat mede afhankelijk van de gebruikssituatie. Het rubber heeft tot taak kleine veerbewegingen te dempen. Constateer je abnormale speling op dat rubber, dan neemt de ‘aanspreektijd’ toe.

Uitgeslagen rubbers herken je aan een ovaal gat. Een vervormde stang herken je aan een minder goed reageren van vering en besturing. De opbouw helt teveel over of je hoort een bonkend geluid als je de auto op en neer beweegt. Het monteren is specialistenwerk, niet zelf doen.

Nog even op een rij:
Een veerpootbrug heeft als voordeel:

 • Voordeel
  Beter bochtgedrag.
  Goedkoop.
  Eenvoudig te monteren.
  Sportieve look.
 • Nadeel
  Effect moeilijk voelbaar
  Onhandig bij sleutelwerk.
  Niet voor iedere auto verkrijgbaar.

 

Een stabilisatorstang:

 • Voordeel
  Beter bochtgedrag.
  Verhoogt rolstijfheid.
  Behoudt de soepele vering.
  Sportieve look.
 • Nadeel
  Niet goedkoop.
  Geen doe-het-zelf-klus.
  Niet voor iedere auto verkrijgbaar.

 

De montage van een veerpootbrug is vrij eenvoudig te doen.
Laat de auto op de wielen staan zodat de veren onder spanning blijven. Zet ze vast op de veerpootbevestiging op de binnenschermen en draai de bouten vast met een momentsleutel (50Nm).

<< U wilt reclame voor uw veerpootbrug, stabilisatorstang op deze pagina? >>