admin

Het is je vast al vaak overkomen dat het rode waarschuwingslampje in je auto aan is gegaan. Het is je vast ook wel eens overkomen dat het rode lampje aan ging en het relatief kort hierna weer uit zichzelf uit ging. Het is vaak een mysterie waarom dit gebeurt. Er zijn enkele mogelijke redenen waarom het lampje aangaat. Een monteur kan dit ontdekken, maar jij ook.

Er is een fout in de elektronica

Een van de meest voorkomende fouten is dat er iets mis is in de elektronica van de auto. Moderne auto’s zitten vol met elektronica. Door deze digitalisering kan er al snel een klein foutje ontstaan in deze elektronica, dit kan zelfs door hitte of straling vanuit de ruimte komen. Deze problemen zijn vaak snel op te lossen. Er is apparatuur om een auto reset uit te voeren voor de elektronica. Om het probleem te identificeren kun je OBD2 apparaten gebruiken.

Er is een klein probleem

En daarmee slaan we een mooi bruggetje naar de kleine problemen. Een OBD2 scanner is een handig apparaat om snel de elektronica van de auto uit te lezen. Als er dan een klein probleem is, of het nu in de elektronica is of ergens anders, wordt precies aangegeven door de scanner waar het probleem zit. Zo kun je kleine problemen makkelijk zelf oplossen. Voorheen gebruikten alleen monteurs OBD apparatuur, tegenwoordig zijn de apparaten zo makkelijk in gebruik dat iedereen ze kan gebruiken. Ze kunnen aangesloten worden op iedere laptop en sommigen zelfs via Bluetooth aan een mobiele telefoon.

Er is echt iets mis

De OBD2 scanner geeft niet aan hoe erg het probleem is, alleen waar het zit. Als je gekeken hebt naar het probleemgebied en hebt gezien dat het een probleem is dat je niet zelf op kan lossen, zit er toch niks anders op dan naar de monteur gaan om het probleem op te lossen. Deze zal dezelfde soort apparatuur gebruiken om het probleem op te lossen, je kunt de data van je scan doorgeven. Het is jammer, maar deze dingen gebeuren zo nu en dan.

Er is niets mis

Dan komen we aan bij de laatste mogelijkheid, een mogelijkheid die vaker voorkomt dan je zou denken. Er is helemaal niks mis met de auto wanneer het rode waarschuwingslampje gaat branden. Het kan een vonkje in de elektronica zijn die tijdelijk voor vals alarm slaat, er kan een sensor een verkeerde lezing doorgeeft en dit hierna herstelt. Er zijn genoeg redenen voor een vals alarm. Voor de zekerheid scannen is echter altijd een goed idee.