admin

Steenmarters zijn schattige diertjes die mensen vaak graag in het wild zien. Maar veel mensen weten misschien niet dat als een van deze dieren besluit in je auto zijn intrek te nemen, het een echte lastpost kan zijn! In dit blogbericht bespreken we wat je moet doen als je last hebt van een steenmarter in je auto, en geven we enkele tips om te voorkomen dat ze zich er in de eerste plaats op hun gemak voelen.

Wat is een steenmarter?

Een steenmarter is een klein, vleesetend zoogdier dat voorkomt in Eurazië en Noord-Amerika. Ze hebben een roodbruine vacht, met een zwarte staart en witte aftekeningen op het gezicht. Ze wegen ergens tussen 0,5 en 1,5 kg, en zijn ongeveer 43 – 59 cm lang (mannetjes zijn groter dan vrouwtjes). Steenmarters zijn schuwe, maar nieuwsgierige dieren.

Als je een steenmarter in je auto of rond je huis of eigendom ziet, kun je het beste rustig blijven en het dier van een afstand observeren. Steenmarters zijn schuw en zullen mensen meestal mijden als ze de kans krijgen. Als het dier echter ziek of gewond lijkt te zijn, of eigendommen beschadigt, moet je misschien actie ondernemen.

Hoe pak je de situatie aan?

De beste manier om een situatie met een steenmarter aan te pakken is contact op te nemen met een plaatselijke dierenhersteller. Wildlife rehabilitators zijn experts in het omgaan met gewonde of verweesde wilde dieren en kunnen instructies geven over hoe je het dier veilig vangt en weer vrijlaat. Als er geen dierenhersteller in je omgeving is, moet je misschien een plaatselijke dierenbescherming bellen voor hulp.

Als je te maken hebt met een steenmarter probleem, is de beste manier om te voorkomen dat ze in je auto of huis komen het dichten van alle openingen die ze kunnen gebruiken om binnen te komen. Dit omvat scheuren en gaten in muren, funderingen, deuren, en ramen. Misschien wil je ook muskietengaas of gaas gebruiken over ventilatieopeningen en andere openingen.

Als je ze toch moet aanraken, draag dan handschoenen en lange mouwen om je te beschermen tegen hun scherpe klauwen. Ten tweede is het belangrijk te beseffen dat deze dieren vaak bacteriën bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor mensen, dus het is belangrijk goede hygiëne te betrachten als je ze hanteert of in contact komt met hun uitwerpselen.

Tenslotte is van steenmarters bekend dat ze autobanden lek kunnen prikken, dus als je in een gebied woont waar veel van deze dieren voorkomen is het belangrijk je banden regelmatig op beschadigingen te controleren.

Als je denkt dat een steenmarter in je auto of huis geweest kan zijn, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om zeker te zijn. Kijk naar uitwerpselen, voetafdrukken, of kauwsporen op draden en andere voorwerpen. Als je een van deze tekenen vindt, maak de plek dan grondig schoon met ontsmettingsmiddel om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Steenmarter in huis?

Zorg ervoor dat elke doorgang die naar je zolder leidt afgesloten is of dat er uitsluitingsvoorzieningen geïnstalleerd zijn zodat de dieren niet via die weg binnen kunnen komen. Steenmarters zijn uitstekende klimmers, dus het is belangrijk om grondig te zijn in je inspectie van mogelijke ingangspunten. In de eerste plaats moet iedereen die een huis heeft met steenmarters in de nabijheid grote voorzichtigheid betrachten om contact met de dieren te vermijden.

Je kunt ook vallen of aas uitzetten om de steenmarter te vangen en van je eigendom te verwijderen. Zoals je ziet, is de steenmarter een schepsel dat je wilt vermijden. Het is belangrijk dat je dit dier kunt herkennen en weet hoe je kunt voorkomen dat het zich in je auto of huis nestelt. Hopelijk heeft deze blogpost je de informatie gegeven die je nodig hebt. Bedankt voor het lezen!