admin

Begin je aan een nieuwe baan waarbij een leaseauto onderdeel van het contract is? Dan betekent dat in veel gevallen dat je een nieuwe auto uit mag gaan zoeken. Een leuk klusje, waarbij je je zomaar een kind in de snoepwinkel kan voelen. Misschien wordt dit wel je allereerste echte nieuwe auto, en dan kun je ook nog eens uit zoveel modellen kiezen! Maak je keuze echter wel een beetje bewust, want al voelt het misschien anders, ook een leaseauto is natuurlijk niet helemaal gratis.

Je hoeft hem niet te betalen, toch?

Als je van je werkgever hoort in welke prijscategorie je een auto uit mag zoeken om zakelijk te leasen, dan kun je je zomaar als een kind in een snoepwinkel voelen. Je kunt opeens kiezen uit auto’s waar je misschien nog nooit van hebt durven dromen, zeker niet om er een volledig nieuw exemplaar van uit te zoeken, en het lijkt allemaal niets te kosten.

Dat laatste is echter een denkfout. Ook een auto zakelijk leasen brengt zeker wel kosten met zich mee. Hoeveel dat er precies zijn, hangt o.a. van je leaseregeling, de kosten van de auto die je uitzoekt en de bijtelling die je aan de Belastingdienst moet betalen af. Met een beetje geluk kan je werkgever of de leasemaatschappij waarmee wordt samengewerkt je handige rekenvoorbeelden of zelfs een tool geven waarmee je direct inzicht krijgt in alle kosten. Is dat niet het geval, dan valt het wel zeer aan te raden om dit zelf goed uit te zoeken en aan het rekenen te slaan. Alhoewel je voor een leaseauto geen aanschafkosten hoeft te betalen, zit je wel gedurende de looptijd vast aan de maandelijkse kosten per maand. Blijken deze in de praktijk een stuk hoger dan waar je op had gerekend, dan kan je dat toch flink in de problemen brengen.

Welke kies je?

Alhoewel een zakelijke leaseauto dus zeker niet gratis is, zijn de kosten die je er netto voor betaalt vaak wel minder hoog dan wanneer je een vergelijkbare auto zelf zou kopen. Daardoor hebben veel mensen de mogelijkheid om een wat duurdere auto te leasen dan zij normaal zelf zouden kopen. En dat is natuurlijk iets waar je best van mag genieten!

Een elektrische auto leasen is mede om die reden erg populair. Waar de aanschafprijs van elektrische auto’s best hoog kan zijn, heb je daar bij leasen minder last van. De maandelijkse kosten zijn weliswaar doorgaans wat hoger, maar dat wordt vaak gecompenseerd met een lagere bijtelling dan de meeste andere auto’s in dezelfde prijscategorie hebben. Deze bijtelling wordt namelijk gebaseerd op de zuinigheid en de uitstoot van de auto, en die is in het geval van elektrische wagens natuurlijk een stuk gunstiger.