admin

Een reis door het hele land maken: met een elektrische auto (EV) is het eenvoudiger dan ooit! Dit hebben we te danken aan de toename in bereik. Heel wat elektrische auto’s hebben een bereik van meer dan 400 kilometer op slechts één enkele lading.

Tenzij je slechts een blokje om gaat, is het onvermijdelijk dat je tijdens je reis je auto aan het stopcontact zult moeten opladen. De kosten berekenen is niet altijd eenvoudig. Er is een verscheidenheid aan opladers en oplaadnetwerken en deze zijn vaak merkgebonden. Daarnaast kunnen de stroomprijzen per locatie verschillen. Zo betaal je op snelwegen meer voor een volle lading.

De kosten om je elektrische voertuig op te laden zijn afhankelijk van de lader die je gebruikt. Wanneer je onderweg bent, kan het bedrag €15 met een thuislader tot meer dan €20 aan de snelweg zijn.

Afhankelijk van de lader die je gebruikt, kunnen de kosten om je elektrische voertuig op te laden terwijl je onderweg bent overal van vijftien euro met een thuislader tot meer dan twintig euro aan de snelweg bedragen.

Gelukkig kun je online advies voor laadpas elektrische auto vinden of aanvragen bij een expert op het gebied van elektrisch rijden.

Uitgaven bij het thuis opladen van een elektrische auto.

De meest praktische en kosten-efficiënte manier om je batterij opgeladen te houden, is om deze thuis op te laden. Een volledige lading kost dan tussen €10 en €15.

De meeste automobilisten zullen hun elektrische auto’s ‘s nachts in het stopcontact steken, zodat ze hun dag kunnen beginnen met een volledig opgeladen batterij.

Laadtijd voor een elektrisch voertuig tegen de prijs van een snellader.

Snelladers staan vaak op verzorgingsplaatsen langs snelwegen. Afhankelijk van het model kunnen ze één van de goedkoopste of duurste manieren zijn om een batterij op te laden.

De oplaadstations in Nederland zijn van hoge kwaliteit, worden gesponsord door plaatselijke overheden en kunnen overal in het land staan. Elektrische voertuigen zijn zowel ecologisch gunstig als technologisch superieur. Zo ben je vrijgesteld van aanschafbelasting (BPM) als je een elektrische auto aanschaft.

Hoeveel kost het om een elektrisch voertuig op te laden?

Om een elektrische auto aan een openbaar oplaadstation op te laden, is een vergunning nodig. Er is geen tijdsbeperking voor het opladen aan een oplaadstation en er zijn verschillende oplaadstations doorheen Nederland. Houd rekening met een tarief van rond de 30 cent per kilowattuur bij een laadpaal in Nederland.

We raden je aan om eerst stroomrekeningen te onderzoeken, vooraleer je een oplaadstation koopt. Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan energietarieven. Kosten tot €0,60 per kWh zijn normaal bij de nieuwe variabele contracten.

Het kan zijn dat je leverancier een lagere vergoeding vraagt voor het opladen bij een openbare oplaadpaal ten opzichte van wat je thuis voor stroom betaalt, als je een nieuw contract tekent of       als je contract flexibel is.

Je hebt de mogelijkheid om op de snelweg op te laden

Dit bespaart tijd, omdat je niet moet afwijken van je route. Opladen aan deze snelwegstations is wel veel duurder dan thuis of in een stad.

Als je overweegt om thuis een oplaadstation te installeren, moet je ook rekening houden met de extra kosten van een thuislader en misschien heb je een betere netaansluiting nodig.