admin

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten tot je hier eindelijk mee de weg op kunt. Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig lang hoeft te wachten, raden wij je aan direct na aankoop een autoverzekering af te sluiten. Je moet jouw auto namelijk verzekeren voordat je er de openbare weg mee op mag. Je moet overigens weten dat er verschillende autoverzekeringen zijn. In deze tekst zetten we de mogelijkheden op een rijtje en vertellen wij je welke autoverzekering bij jou past.

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
Iedereen die met zijn auto de openbare weg op wil in Nederland, moet zijn voertuig minimaal verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Waarom? Omdat je hiermee verzekerd bent voor schade die je aan (spullen van) anderen aanricht met jouw auto. Zo’n verzekering biedt bijvoorbeeld uitkomst als je bij het parkeren de auto van een andere auto aantikt. Schade aan de auto van de andere persoon wordt in dat geval vergoed door de verzekeraar. Heeft jouw auto hierbij ook schade opgelopen? Dan krijg je hier geen vergoeding voor. Een WA verzekering auto dekt namelijk geen schade aan jouw eigen voertuig. 

WA + Beperkt Casco
Sommige mensen vinden de dekking van een WA-verzekering uitgebreid genoeg, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die willen dat schade aan hun eigen auto vergoed wordt. In dat geval kun je kiezen voor WA + Beperkt Casco. Denk overigens niet dat een verzekeraar geld uitkeert voor alle schade die ontstaat aan jouw auto, want dat is niet het geval. Alleen schade als gevolg van diefstal, inbraak en joyriding, brand, storm en de natuur en een botsing met loslopende dieren valt binnen de dekking van deze verzekering. Ook bij ruitschade kun je overigens aankloppen bij jouw verzekeraar.

WA + Volledig Casco (allrisk)
Tot slot kun je jouw auto ook nog allrisk verzekeren. Deze verzekering staat bij de meeste verzekeraars bekend onder de naam WA + Volledig Casco. Het verbaast je vast niet dat een allrisk autoverzekering de meest uitgebreide dekking heeft. De dekking van deze autoverzekering gaat namelijk nog een stapje verder dan die van bovenstaande verzekeringen. Schade aan jouw auto die ontstaat door een aanrijding of botsing valt namelijk ook binnen de dekking van een allrisk autoverzekering. Ook ben je verzekerd voor schade door vandalisme.

Kijk naar de leeftijd van je auto
Veel mensen weten niet goed wat de beste autoverzekering is. Omdat een all risk verzekering auto de meest uitgebreide dekking heeft, neig je hier mogelijk naar. Hier valt wat over te zeggen, want met deze autoverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan jouw auto door een aanrijding of botsing. Besef je wel dat dit ook de duurste autoverzekering is. Wil je niet onnodig veel betalen voor een autoverzekering? Baseer jouw keuze dan op de leeftijd van de auto. WA is de meest gekozen verzekering voor auto’s ouder dan 10 jaar, WA + Beperkt Casco voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud en WA + Volledig Casco voor auto’s jonger dan 10 jaar. Waarom kiezen mensen hiervoor? Mensen kiezen een allrisk verzekering doordat de restwaarde van de auto de eerste 6 jaar het meeste is. Daarna is dit niet meer rendabel dus stappen ze over naar een WA verzekering. Doordat laatstgenoemde verzekering de minst uitgebreide dekking heeft, betaal je er ook een lagere premie voor.