admin

Aircootuning, chiptuning, flitsende velgen. Wie zich voor het eerst in cartuning verdiept, waant zich al snel in een zee van opties. Heb je geen idee wat het beste bij jou en je auto past? Geen nood. We gidsen je door een aantal handige cartuningmogelijkheden. Ook vertellen we waar je, naast de verplichte wa-verzekering, nog meer op moet letten bij het verzekeren van een getunede auto.

Regel eerst je autoverzekering

Je auto optimaliseren kost geld. Daarom is het belangrijk dat je vierwieler is uitgerust met de juiste autoverzekering. Goed om te weten:

  • Een all risk-verzekering biedt de meest uitgebreide dekking voor je auto. Bekijk of eventuele accessoires zijn meeverzekerd. Sluit indien nodig een aanvullende autoverzekering af.
  • Sommige verzekeraars willen een getunede auto niet verzekeren. Of weigeren de schade te dekken als ze achteraf ontdekken dat de auto getuned is. Bel of mail daarom altijd je verzekeraar voordat je je auto gaat tunen.
  • Voor een getunede auto betaal je meestal meer premie, vanwege (1) de hogere kans op inbraak of diefstal en omdat (2) opgevoerde voertuigen sneller kunnen rijden en na een ongeval meestal meer schade hebben.
  • Na het tunen moet je auto meestal opnieuw gekeurd worden door de RDW.

Chiptuning

Een van de populairste cartuningmogelijkheden is chiptuning: het elektronisch opvoeren van je motor zodat je vermogen groter wordt. Door de hoge brandstofprijzen zoeken steeds meer autobezitters naar manieren om efficiënter om te kunnen gaan met brandstof. Daarmee is een enorme vraag ontstaan naar chiptuning. Hiermee voorzie je je auto van meer koppel en trekkracht, terwijl je tegelijkertijd zuiniger rijdt. Ter impressie: door chiptuning kan het koppel en vermogen van een turbodiesel wel met zo’n 30% stijgen.

Auto’s van vrijwel alle merken vallen prima te chiptunen. Hieronder vallen modellen van Audi, Bmw, Chrysler, Fiat, Ford, Honda, Opel, Mercedes, Mini, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Suzuki Toyota, Volkswagen en Volvo. Let er wel op dat alleen auto’s met minder dan 180.000 kilometer op de teller zich hiervoor lenen.

Airco

Met een loeihete zomer op komst, kan het optimaliseren van je airco geen kwaad. Met een goede airco rij je het hele jaar door prettig en comfortabel. Merk je dat het niet koel genoeg is in je auto? Of dat de airco een vreemde lucht afgeeft? Laat de airconditioning dan controleren door een specialist. Deze kan het aircosysteem reinigen en bijvullen, waardoor ziektekiemen en de aangroei van bacteriën worden verwijderd. Zo ruikt het in no time weer fris in je kar.

Onderzoek je opties

Je kunt je auto nog op talloze andere manieren tunen, zowel vanbinnen als vanbuiten. Met een turbo op de motor, een microchip in de motor of een sportuitlaat maak je je wagen sneller. Als je een roetfilter op je dieselauto laat monteren, zorg je dat roetdeeltjes worden tegengehouden. En met spinners (draaiende velgen) of een spinner op de uitlaat maak je een echte eyecatcher van je auto.