In veel Europese landen is het de gewoonte om in het najaar t/m de late lente winterbanden te monteren. Maar waarom is dit nog niet het geval in Nederland. Vraag een willekeurige Nederlandse bestuurder: Waarom winter banden? En het antwoord zal waarschijnlijk betrekking hebben op gladde of besneeuwde wegen. Vraag een Nederlandse bestuurder hoe vaak hij/zij sneeuw of ijs ziet en het antwoord zal waarschijnlijk zijn: Niet vaak, zo nu en dan.
Zoek winterbanden online.
Het idee dat winterbanden slechts voordelen op sneeuw of op het ijs hebben is al jaren achterhaald. De zachtere rubbersamenstelling en de vooruitgang in profielopbouw hebben moderne winter banden, wat betreft de verkeersveiligheid op zowel koude als op natte wegen aanzienlijk verbeterd (misschien zou een betere naam “Koud Weer Banden” zijn).
De laatste 25 jaar is er veel vooruitgang geboekt, de bandentechnologie is nu op een zeer geadvanceerd niveau. Nieuwe voertuigconcepten gecombineerd met de ideale winterbandenhebben het rijden vandaag de dag merkbaar veiliger gemaakt. De voordelen zijn overtuigend – langere levensduur – minder gewicht – verminderde rolweerstand en een aanzienlijke kortere remweg op zowel een nat als een droog wegdek.
Het ontwerp en de technologie van de auto is aanmerkelijk vooruitgegaan, het ontwerp van autobanden is hetzelfde onder gaan. Maar het is onredelijk om één bandtype te verwachten die goed presteert in zowel + 30°C als -15°C. De omgevingstemperatuur is een beslissende factor waarop een bandtype de hoogste veiligheid aan de weggebruiker biedt.
Winterbanden en rijstijl.
De meeste bestuurders passen hun rijstijl aan wanneer er sneeuw op het wegdek ligt en wanneer de temperatuur onder de 0°C daalt. Waarom? Omdat dergelijke omstandigheden zichtbaar of waarneembaar zijn voor de bestuurder. Maar de gemiddelde bestuurder ziet geen verschil tussen een koud en vochtig wegdek of een vochtig wegdek in warmere maanden, daardoor passen de meeste bestuurders hun rijstijl niet aan.
Daarom leveren deze laatstgenoemde wegomstandigheden potentieel het hoogste risico op. Onderzoek heeft aangetoond dat deze potentieel gevaarlijke risico’s beginnen als de temp. onder de 7°C daalt (in Nederland tussen Oktober en April).
Winterbanden – Remmen op een nat wegdek.
Op vochtige of natte wegen is de grip van banden verschillend – en de remweg is wezenlijk langer. Wat de keuze van de juiste banden en de temperatuur belangrijker maakt.
- Boven de 7°C – tussen April en Oktober – zijn traditionele zomerbanden echt in hun element.
- Tussen Oktober en April – Bieden ze verschillende veiligheidsvoordelen.
Remmen op sneeuw en ijs.
Op een besneeuwd of een ijzig wegdek verkorten winter banden de remweg aanzienlijk. Zie afbeelding:
Winterbanden – temperatuur afhankelijk van rubbersamenstelling.
Wanneer de omgevingstemperatuur onder de 7°C daalt, verharden en bevriezen de moleculen progressief in het loopvlakrubber. Dit betekent dat de contouren van de band zich minder aan het wegoppervlak kan aanpassen, wat resulteert in verminderde grip. Juist bij rubbersamenstellingen die voor hoge snelheidsbanden gebruikt worden ligt dit punt ver boven het vriespunt (bij ca. 7°C).
Bij winterbanden wordt dit punt door een aangepaste rubbersamenstelling verschoven naar zeer lage temperaturen. De band blijft flexibel en zorgt voor een goede grip. Deze extra grip van winter banden ten opzichte van zomerbanden bij lage temperaturen resulteert in een betere wegligging en een kortere remweg.
De verschillen tussen zomer- en winterbanden worden steeds groter. Dat blijkt uit een test van de ANWB i.s.m. met Europese zusterclubs. Fabrikanten verbeteren de eigenschappen van hun banden steeds verder. Winter banden moeten daarvoor nog meer vooral op de winterse omstandigheden worden ontworpen en zomerbanden op het “normale” droge en natte wegdek in de zomer.
Het effect van de winter.
Het winterseizoen kenmerkt zich door vele variaties in weertypes.
- Een bestuurder zal 5 keer eerder op een besneeuwde/ijzige weg slippen dan op een droog wegdek.
- Het aantal ongevallen veroorzaakt door het natte wegdek stijgt in de winter aanzienlijk.
- 30% van de mensen hebben wel eens een slechte ervaring gehad met het rijden in winterse omstandigheden.
- 60% van mensen zijn bang of voelen zich ongemakkelijk tijdens een autorit in winterse omstandigheden.
- Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat aanschaf van winterbanden geen overbodige luxe is. Volgens een artikel uit de Telegraaf van December 2005 waren de winter banden destijds amper aan te slepen.
Misverstanden over winterbanden.
Te Duur!
Nee, winter banden kosten vandaag de dag net zoveel als zomerbanden, eerder iets minder! Terwijl u op winterbanden rijdt, houden uw zomerbanden een winterslaap.
Bij ons sneeuwt het toch niet?
Het gaat niet alleen om sneeuw. Onder 7°C rij je met zomerbanden niet meer safe! Overigens: De laatste winter (2005/2006) hadden wij een echte sneeuwchaos.
Nieuwe zomerbanden zijn goed genoeg!
Nee. Zomerbanden zijn afgezien van de profieldiepte niet geschikt voor het winterweer. Winter banden zorgen door hun aangepaste rubbersamenstelling voor een goede grip. Deze extra grip resulteert in een betere wegligging en een kortere remweg.
Met Winterbanden kun je niet zo snel rijden!
Nee. In principe kun je hiermee net zo snel rijden als met zomerbanden. De maximumsnelheid hangt van de banden codering af. Maar pas je snelheid altijd aan de weersomstandigheden aan.
Ik heb toch ABS en ESP!
Nee. De beste hightech-techniek kan falen als de banden niet aan de wegomstandigheden aangepast worden.
Winterbanden zien er niet zo mooi uit!
Nieuwe modellen kunnen probleemloos op lichtmetalen velgen gemonteerd worden.Ook het profiel mag gezien worden. Heb je liever aparte velgen, dan bespaar je in ieder geval op de kosten voor balanceren en ventielen.
Er wordt toch gestrooid en geschoven!
Ook bij optimale organisatie kunnen de strooidiensten niet overal tegelijk zijn en de sneeuw moet eerst vallen voor er gestrooid kan worden.
Ik ben toch verzekerd!
Ja en Nee: Het risico voor een ongeval is in de winter zesmaal hoger.
Het loont voor die paar dagen in het jaar niet!
Nee. De dagen met regen, vorst, sneeuw, ijzel etc. zijn bij elkaar opgeteld 185 dagen per jaar en zijn dus geschikt.
Levensduur winterbanden
De meeste winter banden hebben 1 tot 2 mm meer profiel dan zomerbanden. Een winterband moet minimaal mm profiel hebben. Uit ervaring van verschillende bandenleveranciers is gebleken dat een goede set winter banden, die alleen tijdens het seizoen gebruikt (eind september tot april) en er is met de juiste bandenspanning gereden, gemiddeld zo’n 3 winter seizoenen meegaan.
Waar moet ik met mijn zomerbanden heen? Ik heb geen opslagplaats!
Vele auto- of bandendealers kunnen voor opslag van zomer- of winterbanden ruimte aanbieden. Heb je wel opslagruimte, markeer dan de positie van de band op de auto. Wielen en banden met water schoonmaken en laten drogen om oxidatie te beperken. Gemonteerde banden liggend opslaan of aan het wiel ophangen. Dek de winter banden af tegen vuil en stof en ook tegen neonlicht of elektrische apparatuur die ozon verspreidt. Gedemonteerde winterbanden rechtop opslaan.