admin

Xenon verlichting werd begin jaren ’90 geintroduceerd op de automarkt.

Sindsdien wordt deze optie vooral op dure en exclusieve wagens toegepast. Sinds kort is het mogelijk om gelijke prestatie te behalen met xenonverlichting conversie sets. Hierbij wordt er gas ontstoken (gas ontlading techniek). Voor de startimpuls is er een starter nodig. Het principe is vergelijkbaar met een TL-buis, bij een halogeen lamp word er een gloeidraad gebruikt. Door gasontlading in de xenon verlichting ontstaat er een vlamboog die tot 3x meer lichtopbrengst heeft dan een gewone halogeen lamp.

De beste kwaliteit xenon lampen zijn te koop op HID Xenon Verlichting.

Xenonverlichting geeft 2x zoveel licht als halogeen.

Xenon heeft een 5 tot 8x langere levensduur dan de standaard autoverlichting. De lichtopbrengst is niet continue, na ongeveer 2500 branduren is de opbrengst nog zo,n 70%, dat is nog altijd meer dan een goede halogeenlamp. Er zijn 2 soorten lampen: D2s, voor gebruik in projector lampen, de zogenaamde cateye koplampen. En de D2r, die worden voor reflectorlampen is gemaakt. De meeste xenonverlichting conversie sets zijn D2s lampen omdat deze een betere lichtopbrengst hebben.

Voor de goedkoopste en beste Xenon lampen en Xenon kits ga je naar de Xenon Verlichting Webshop.

Montage van een xenon conversie set levert geen enkel probleem op voor de bestaande koplampunit. Door het lage stroomverbruik van het systeem ligt de temperatuur aanzienlijk lager. De lamp heeft slechts een warmte ontwikkeling van 35 Watt.

Als je de auto verlichting ombouwt, dan resulteert dat in meer licht in combinatie met lager stroomverbruik. Met zo,n set beschik je over auto verlichting van de nieuwste generatie. Met een xenon conversie set vervang je de standaard halogeen verlichting van je auto met de nieuwste techniek. 

De conversie sets bestaan uit 2 D2s of D2r buizen, voor iedere lamp een ballast en een starter, montage materiaal en een handleiding. Een xenonverlichting pakket wordt compleet geleverd met stekkers, starters en omvormers.

Als je xenon verlichting wilt aanschaffen, koop dan een goede set.

Er worden op internet veel goedkope conversie sets aangeboden, veelal onbetrouwbare systemen, bij de goedkopere verlichting sets word beweerd dat ze zo’n 3000 uur meegaan, maar meestal is dat in de praktijk niet meer dan 300 uur. Koop altijd lampen in een goede verpakking, waarbij de lampen niet kunnen beschadigen. Let ook op de bedrading, die moet goed zijn want dit systeem werkt met 20.000 Volt.

<< Uw bedrijfsnaam op deze pagina? >>

Er zijn 2 verschillende systemen xenon verlichting:

 • Mono-set ( H4) is alleen toegestaan als er op je auto een aparte lamp zit voor grootlicht. Met een Mono-set komt je grootlicht te vervallen. Dit xenonverlichting systeem is geschikt voor bijna alle koplampen.
 • Bi xenon verlichting, dit is voor auto,s waarbij grootlicht en dimlicht niet van elkaar gescheiden zijn. Hierbij wordt de lamp ook als grootlicht gebruikt. het is wel iets duurder maar je behoudt je groot licht.

Met xenon verlichting heb je beduidend beter zicht.

Xenonverlichting en kleur temperatuur.

Er is verschil in lichtkleur, 6000K is helder wit en heel licht blauw getint.(vergelijkbaar met daglicht), Dit is vooral zichtbaar tijdens het opstarten en de eerste 20 sec. na het inschakelen van de lampen. Hoe hoger het aantal Kelvin des te minder effectief (blauwer) licht.

Er zijn drie verschillende
kleur temperaturen;

 • 6.000K (kelvin) Crystal white
 • 8.000K blue white
 • 10.000K purple white

Let op!!
Vanaf 1 januari 2006 wordt de wetgeving voor auto’s met achteraf ingebouwde xenon verlichting sets verscherpt! Auto’s waar het achteraf ingebouwd wordt, dat wil dus zeggen alle auto’s waarbij het niet vanuit de fabriek al aanwezig is, moeten zijn voorzien van kop lamp wiswasinstallatie en in hoogte verstelbare kop lampen.

Auto’s voor 2006 waarbij al xenonverlichting is aangebracht, of alsnog wordt aangebracht, zijn nog vrij van deze wetswijziging. Voertuigen met een kenteken voor 2006, vallen dus niet onder de nieuwe regels! Een xenon verlichting conversie set is er voor zo’n 175 euro. Dat is veel minder dan helft van de meerprijs die normaliter voor af-fabriek geleverde xenonverlichting geldt.

De beste kwaliteit xenon lampen zijn te koop op HID Xenon Verlichting.

Alle belangrijke punten van de conversie set op een rij:

 • Met xenon wordt autorijden minder vermoeiend voor de ogen
 • Geen bijtelling voor de meer-uitvoering ‘verlichting’ voor de zakenauto bij achteraf inbouw
 • De verlichting is over te plaatsen naar je volgende auto
 • Er ontstaat een perfect helder wit lichtbeeld
 • Geen hinderlijke schitteringen in het beeld
 • Xenonverlichting geeft tot 3 maal meer licht
 • Luxere uitstraling voor je auto
 • Xenon verlichting heeft een lager stroom verbruik dan halogeen
 • Langere levensduur dan halogeen

Omdat er geen drastische wijzigingen aan de auto worden gebracht, kan de xenon verlichting later probleemloos in je volgende auto worden geplaatst. Het zelf monteren van een conversie kit levert geen enkel probleem op, met een beetje technische kennis in huis is de installatie van xenonverlichting makkelijk zelf te doen. De gemiddelde tijd om een conversie set in te bouwen is ongeveer 30 minuten.