admin

Bewaking van de bandenspanning is belangrijk voor uw veiligheid. Systemen die dit in de gaten houden beginnen langzaam maar zeker steeds verder ingeburgerd te raken. Zoals de zaken er nu voor staan zullen dergelijke systemen bij nieuwe auto’s ingebouwd worden vanaf 2012 (volgens de EU richtlijnen). Naast het feit dat het beter is voor de veiligheid op de weg rijdt uw auto ook zuiniger met de juiste bandenspanning wat u op lange termijn een grove besparing op kan leveren. 

Een actief meetsysteem voor de spanning van de banden maakt het verwisselen van je wielen erg ingewikkeld. Dit is waar Johnson Controls wat op gevonden heeft met het zelflerend TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Dergelijke systemen hebben in de afgelopen jaren een steeds grotere opmars gemaakt. Tot voor kort waren met name de passieve systemen populair vooral gezien het feit dat deze redelijk “goedkoop” aan te schaffen waren. Het passieve systeem werkt als volgt:

Via de toerentalsensoren op de wielen (afkomstig van het ABS) werd de druk in de banden in de gaten gehouden

 

 

 

 

 

De nieuwe systemen zijn een stuk ingewikkelder maar dit zijn dan ook actieve systemen. Een actief systeem heeft eigen sensoren op de velg of achterop het ventiel van alle vier de wielen. Dit is een vele malen nauwkeuriger systeem maar door de extra apparatuur om alles goed uit te lezen ook vele malen duurder. Het vervelende van de huidige actieve systemen is dat het niet zo gemakkelijk is om maar even een wiel te wisselen.

Elke set heeft nu 1 centrale antenne om de signalen op te vangen. De antenne kan dan zo geprogrammeerd worden dat het weet welk wiel welke antenne gebruikt en natuurlijk welke 4(of 5) bij elkaar in de set horen.

Het allergrootste nadeel van dit gehele systeem is dat elke keer als er een wiel gewisseld wordt (voor en achter bijvoorbeeld voor gelijkmatige slijtage of bij aanschaf van een winterbandenset) dan moet het systeem weer opnieuw ingesteld worden en dit kan niet door de gebruiker gedaan worden maar dit moet in een garage waarbij eerst uigezocht moet worden welk systeem gebruikt wordt en hoe dit werkt. Dit maakt het actieve TPMS van dit moment nog duurder dan het in aanschaf al is.

Automatische herkenning

Het nieuwe systeem van Johnson Controls, dat op de aanstaande autoshow van Frankfurt gepresenteerd zal worden, is een zelflerend TPMS oftewel een systeem dat zelf kan leren (zoeken). Dit is een zogeheten slim systeem wat zelf de juiste set opzoekt. Het systeem heeft een geheugen van 2 complete sets met banden.

Dit betekend dat zelfs als u wisselt van zomer naar winterbanden dat het systeem binnen 2 minuten de nieuwe set herkend heeft en nog beter, het systeem bepaald op basis van de antennes/signalen van de wielen welk wiel waar gemonteerd is. Zo hoeft u dit dus nooit meer bij te stellen.

Daarnaast wordt dit nieuwe systeem ingebouwd in het stuurapparaat, wat een stuk gemakkelijk gaat dan de huidige TPMS systemen. Het nieuwe systeem maakt gebruikt van de ABS/ESP signalen om uit te zoeken welk wiel waar is gemonteerd en neemt dit gelijk mee in de “berekening”. Dit systeem zou dus alle huidige problemen direct op kunnen lossen.

Bron: amt.nl