admin

Werk je in een bedrijf waarbij je gebruik mag maken van een auto van de zaak. Dat is zeker leuk, want je hoeft geen eigen auto meer te kopen. Deze blijft bij jou en de meeste kosten worden gedekt door het bedrijf. Maar welke kosten zijn dit? Een auto van de zaak heeft ook zijn voorwaarden.

Voorwaarden auto van de zaak

Een auto van de zaak mag niet zomaar meegenomen worden. Als je werkgever dit aangeeft mag het wel. Je kunt samen met je werkgever afspreken wat wel mag en wat niet. Er zijn situaties waarbij je de auto alleen tijdens werkuren mag rijden. Dit kan zijn voor werkbelangen of eventueel voor je zelf. Maar er zijn ook situaties waarbij je de auto mag meenemen naar je huis. Er wordt in zulke situaties, omdat brandstof of kilometer, maar niet in alle gevallen gebeurt dit. Rij je de auto buiten de voorwaarden dan ga je betalen voor de extra kosten, zoals belasting of brandstof. Beschadiging van het autobekleding behoort ook tot eigen kosten.

Eigen bedrag

In vele gevallen is het zo dat de bedrijfsauto bij jou blijft. Eenmaal je het dagelijks rijdt kun je deze ook voor je eigen belangen gebruiken. Elk maand wordt er een bedrag afgeschreven van je salaris. Dit betekent dat je de auto mag houden voor je eigen belangen. Maar bepaalde kosten zoals verzekering en onderhoud worden nog steeds door de zaak gedekt. De hoogte van het bedrag hangt af van het soort auto. Je betaalt dus een huur om gebruik te kunnen maken van de auto.

Een auto huren van de zaak voelt aan alsof het je eigen auto is, maar deels ook alsof je het hebt gehuurd. Enkele kosten die gemaakt worden zijn van jou en een ander deel wordt gedekt door het bedrijf. Meestal zijn het de grotere kosten die gedekt worden door het bedrijf. De bijtelling wordt samen gedaan.