admin

Voor je effectief met de auto op de weg mag leren rijden, moet je eerst nog slagen voor het auto theorie-examen. Hoewel sommige jongeren de meerwaarde van de theorie niet echt inzien, is het toch een onmisbaar en belangrijk onderdeel van het autorijden. Laat de wagen dus nog maar even aan de kant en tune eerst jezelf voor het auto theorie-examen. In dit artikel kom je te weten hoe je dat het beste kunt aanpakken. Geen half werk, maar vanaf de eerste keer met glans slagen. 

Theorie leren uit boeken

Ik besef maar al te goed dat het oubollig en saai overkomt, maar helaas zal je toch echt een theorieboek moeten openslaan. Om jezelf helemaal te kunnen finetunen, heb je geen andere keuze. In de theorieboeken, die jaarlijks worden geupdate, staat gewoon de meest recente wetgeving. Aangezien er telkens wel iets verandert, is het echt noodzakelijk om deze boeken aandachtig door te nemen, zodat je steeds een goede basis hebt om op terug te vallen. 

Hoewel je later nog steeds een auto kunt laten car tunen, is het eerst en vooral belangrijk om jezelf te tunen voor het auto theorie-examen. Daarvoor moet je wel over een goed theorieboek beschikken. Probeer bij het kopen van een auto theorieboek dan ook niet te veel op de prijs te letten. Meestal zijn het de duurdere boeken die over de meeste informatie beschikken. Daarbovenop zijn dit algemeen genomen ook de boeken waarvan er steeds maar één recente versie te koop is.

Mocht het voor jou echt niet mogelijk zijn om een theorieboek aan te schaffen van tussen de 30 à 50 euro, dan kan je ook altijd even om je heen kijken. Er zal vast wel iemand van jouw vrienden zo’n boek hebben liggen. Aan de andere kant is het ook nog steeds mogelijk om eens naar de bibliotheek te wandelen. Ook daar beschikken ze meestal wel over enkele kwalitatieve boeken.

Online cursus

Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je overgaan tot de volgende stap: theorie oefenen. Er zijn twee manieren waarop je online je auto theorie kunt oefenen. In de eerste plaats, kan je dat doen aan de hand van een online cursus. Net zoals er heel wat boeken bestaan om de theorie te leren, zijn er ook heel wat videocursussen op de markt. 

Het is wel belangrijk dat je opmerkt dat ik pas videocursussen zou aanraden, na het lezen van een auto theorieboek. Dit komt omdat de meeste videocursussen niet jaarlijks een update krijgen. Enkel met de kennis die in kwalitatieve boeken staat geschreven, kun je ervan uitgaan dat je op de hoogte bent van alle recente ontwikkelingen.

Aan de andere kant, kan je ook online theorie oefenen met behulp van voorbeeldvragen. Door dat soort vragen op te lossen, krijg je een goed beeld van de vragen op het officiële examen. Je moet weten dat ook de overheid geen oneindig aantal vragen kan verzinnen om jouw theoretische kennis te toetsen. Er wordt wel eens gezegd dat er een 1200 tal unieke vragen bestaan, waar de computer er enkele voor je uit haalt. 

Of dat getal van 1200 echt klopt, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat je door heel veel vragen online te oefenen, makkelijker kunt slagen voor het auto theorie-examen. Zelf heb ik het ook op die manier gedaan. In eerste instantie, heb ik het theorieboek volledig doorgenomen. Zo wist ik op zijn minst al hoe de verkeersregels in elkaar zitten. Nadien heb ik gewoon uren achter elkaar online theorie-examenvragen zitten op te lossen. Toen ik op het examen kwam, herkende ik sommige vragen meteen, waardoor het niet meer al te moeilijk was om een antwoord te kiezen.

Alle hulpmiddelen zijn goed, om jezelf te tunen voor het auto theorie-examen

Je moet vooral één ding onthouden: alle manieren kunnen goed zijn om de auto theorie te leren. Voor sommigen zal het voldoende zijn om enkel een boek te lezen, voor anderen zullen ook de online voorbeeldvragen noodzakelijk zijn. Er is geen vaststaande methode om te leren voor jouw examen.

Er zijn zelfs mensen die in de wagen gaan zitten naast één van hun ouders. Aan elk kruispunt vraagt die ouder dan wie voorrang heeft. Of het een efficiënte manier is, daar ben ik niet echt van overtuigd, maar als het voor jou werkt dan is het goed.

Ben je echt een creatieveling, die graag visueel leert? Dan kan je ook een eigen verkeersspel bedenken aan de hand van getekende straten en speelgoedauto’s. Zorg er wel steeds voor dat degene die jou begeleid, kennis van zaken heeft. Op die manier kan je jezelf het snelste tunen voor het auto theorie-examen.