admin

Moderne tieden, tiet veur ‘t neie rieden! 
Natuurlijk zuinig rijden is een hype! Maar het is ontiegelijk saai en het interesseert bijna niemand. Dat blijkt uit onderzoek van de voorlichtings- organisatie Milieu Centraal. De overheid stopt al jaren veel geld in campagnes voor brandstofbesparing. Via talloze televisiespotjes, tijdschriften, internet etc. Maar er gebeurt weinig. Zuinig rijden maken weinig mensen zich druk om. Net zomin als het de overheid echt kan schelen wat het effect van deze campagnes is. 

Zuinig rijden!
Iedereen heeft zo zijn kosten aan zijn auto. Met name de brandstof is een grote kostenpost. Op deze pagina vind je tips om brandstof te besparen. Het is niet nodig om langzamer te rijden, of een kleinere auto te nemen. Veel besparingen vragen niet meer dan een andere manier van autorijden, omgaan met de auto of onderhoud van de auto.

Zuinig rijden – Elektriciteitsverbruik.
Achterruitverarming kost 3% tot 5% extra brandstof. Het gebruik van de airco kan zelfs tot 10% extra oplopen.

Dichte ramen.
Gebruik de ventilatie-openingen! Met open ramen rijden verstoort de luchtstroom en kan 5 tot 10% meer gebruik opleveren!

Skibox en dakdragers.
Verwijder de ski-box en dakdragers als je ze niet nodig hebt. De aërodynamica van de auto is van invloed op het verbruik en wordt door een ski-box niet bevorderd. Ook balletjes en andere dingen aan de radio-antenne verstoren de de stroomlijn.

Zuinig rijden – Korte afstand
Laat voor korte afstanden de auto staan! Gebruik voor korte afstanden de fiets! Een koude motor gebruikt veel meer brandstof dan een warme motor. Een korte rit kost per kilometer meer brandstof dan een langere rit. Pas na 5 kilometer is de motor op optimale temperatuur en presteert hij optimaal. Bovendien heb je eerder slijtage bij een koude motorler en produceert meer vervuiling.

Zuinig rijden – Parkeren.
Parkeer de auto in de rij-richting voor vertrek. Een warme motor loopt zuiniger loopt, parkeer hem dus zo dat je met een koude motor niet hoeft te keren. Want dat kost heel veel extra brandstof.

Auto starten en vertrekken.
Regel eerst al je zaakjes voor je de motor start. (Ramen wissen of krabben, radio aan, zonnebril op etc.) Want een koude stationair draaiende motor kost veel brandstof.

Zuinig rijden – Gewichtsbesparing.
Onnodig bagage en ander gewicht meenemen kost extra brandstof. De tank bijna leeg rijden is ook een manier van gewicht besparen.

Cruise-control.
Constant rijden bespaart veel brandstof. Gebruik dus de cruise-control als je die hebt. Met een cruise-control leg je de snelheid die je op een bepaald moment rijdt vast met de bediening op het dashboard, de stuurkolom of middenconsole. Je haalt je voet van het gas en je hoeft nog maar 2 dingen te doen: het verkeer in de gaten houden en eventueel afremmen. Het werkt heel eenvoudig en ontspannend. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een cruise-control het een besparing van 4 tot 10% oplevert.

De juiste versnelling.
Als de motor rustig loopt gebruik je de juiste versnelling. Zuinig rijden is soms het aanvoelen van de motor, als de motor rustig en gelijkmatig loopt dan zal hij veelal efficiënt lopen. Tussen de 1500 en 3500 toeren rij je het meest zuinig. ( Met een bezine of LPG motor schakel je onder de 2.500 toeren. Bij diesel bij 2.000 toeren.)

Zuinig rijden – Anticipeer op het verkeer.
Gasgeven kost brandstof. Probeer ver vooruit te kijken en let op wat er aan zit te komen en pas daar je rijden op aan. Je zal dan veel constanter.

Filerijden.
Zuinig filerijden is een kunst op zich. In de file is het zaak te blijven rollen. Ieder keer weer remmen en dan weer optrekken kost veel brandstof. Je kunt beter geleidelijk rollen dit bespaart brandstof en het is ook nog eens beter voor de auto, en alleen uit stilstand optrekken als er veel ruimte voor je is. Kijk maar naar truckers, die verstaan de kunst van filerijden hierdoor is de rechter rijstrook vaak het beste om langzaam te blijven rollen.

Zuinig rijden – Optrekken.
Trek langzaam op, niets kost zoveel brandstof als hard optrekken! Het levert je een besparing van 15% op. Met het snel optrekken heb je een marginale tijdwinst en vaak zie je die bestuurder weer voor je staan bij het volgende verkeerslicht.

Zuinig rijden – Bergopwaarts.
Maak geen extra snelheid bergopwaarts. Dit kost veel brandstof omdat de motor nu ook de zwaartekracht moet zien te overwinnen. Wacht tot de top van de berg/heuvel is bereikt en geef dan extra gas.

Zuinig rijden – Bergafwaarts.
Op tijd het gas los en het uitrollen benutten en zonder terug te schakelen is het meest zuinig. Zodra je op de motor afremt is het verbruik nul, omdat de brandstoftoevoer wordt afgeschakeld. Als je ontkoppelt gebruikt de motor wel weer brandstof om zich draaiende te houden.

Zuinig rijden – Snelheid minderen.
Bij het minderen van snelheid kun je het beste uitrijden in de versnelling waarin het staat. Dus niet de koppeling intrappen en terugschakelen. Je remt dan op de motor af.

Zuinig rijden – Stationair draaien.
Bij het stationair laten draaien van de motor gebruikt de motor circa een ½ liter benzine per uur. Moet je langer dan een minuut wachten (open brug) dan is het voordeliger om je motor uit te zetten.

Zuinig rijden – Banden.
Brede, zachte banden hebben meer rolweerstand dan smalle harde banden. Dit vertaalt zich in 2% tot 3% meer verbruik. Zuinig rijden met de juiste bandenspanning. Dit kan je veel besparing opleveren. Verhoog je de bandenspanning om zo hardere banden en minder luchtweerstand te krijgen dan stuurt hij lichter, alhoewel dit niet bevorderlijk is voor de veiligheid.

Zuinig rijden – Luchtfilter.
Vervang het luchtfilter regelmatig. Voor een optimale verbranding is zuurstof/brandstof in de juiste verhouding nodig. Een te rijk mengsel kan een hoog brandstofverbruik veroorzaken. Een vuil luchtfilter verhoogt het brandstofverbruik.