admin

Wanneer jij op de snelweg rijdt, zie je 950 van de 1000 auto’s met een geel kenteken rijden

en misschien 50 met een blauw kenteken. Daarin zijn de gele kentekenplaten natuurlijk voor de ‘gewone’ auto en de blauwe voor een taxi. Een grijze plaat komt je waarschijnlijk minder bekend voor. Toch rijden er meer dan genoeg rond in Nederland. Later begrijp je vast waarom je ze niet zo vaak ziet. Hoe dan ook geeft dit reden genoeg om hier eens wat dieper op in te gaan. Want wat is een grijs kenteken het precies? En wat kun je er zoal mee? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is in het leven geroepen voor bestelwagens. Op deze manier kan je als ondernemer flink profiteren van bepaalde fiscale voordelen. Niet alleen de aanschafwaarde van zo’n bestelbus is goedkoper, ook ben je minder kosten kwijt aan de in Nederland verplichte wegenbelasting. Dit klinkt natuurlijk aanlokkelijk en interessant. Dat is het ook, maar toch moet je wel voldoen aan een paar specifieke voorwaarden.  

De voorwaarden voor een grijs kenteken

Jij als eigenaar moet voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Alleen als je hier aan voldoet, heb jij het recht om met een grijs kenteken te rijden en dus gebruik te maken van de bovenstaande voordelen. Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken moet je bij de KvK en de Belastingdienst ingeschreven staan. Daarnaast moet je een btw-nummer hebben en de omzetbelasting doen. 

Een grijs kenteken is niet grijs

Om het leven een stuk makkelijker en logischer te maken is een grijs kenteken niet grijs. Inderdaad, de logica van een aardappel. Een bestelauto heeft namelijk gewoon een geel kenteken, net als jij en ik. Wel begint dit kenteken altijd met een B of een V. De term ‘grijs kenteken’ stamt nog uit de tijd dat het kentekenbewijs deel 1 van een bestelauto grijs was. Deze is inmiddels veranderd in groen. 

2 voordelen van een grijs kenteken

Een grijs kenteken heeft, ten opzichte van een geel kenteken, twee grote voordelen. De eerste is het feit dat je minder wegenbelasting betaald. De tweede is dat je geen BPM hoeft af te tikken. Dit leggen we even uit.

Geen wegenbelasting

De wegenbelasting voor bestelauto’s met een grijskenteken is flink lager voor ondernemers in vergelijking met particulieren. Uiteraard verschilt dit per auto, aangezien de totale prijs afhankelijk is van de brandstof en bijvoorbeeld het gewicht van de auto. De verschillen in brandstof kunnen best nog flink oplopen. We geven je een voorbeeld. Een ‘simpele’ Volkswagen Caddy van pak hem beet 1100 kilo kost je als particulier zo’n 350 euro per jaar aan wegenbelasting. Als je deze zelfde auto op Diesel rijdt, gaat dit al rap richting de 1000 euro. 

Als ondernemer betaal je echter een vast bedrag van 304 euro en maakt het niet uit of je op brandstof of diesel rijdt. Een flink voordeel kunnen we wel stellen. Dit is dan ook de reden dat veel ondernemers ervoor kiezen om op diesel te gaan rijden. Zo hebben ze eigenlijk dubbel voordeel. Diesel is en blijft nu eenmaal goedkoper dan een ‘euro 95 tankie’.

Geen BPM

De overheid in Nederland is fan van ondernemers. Niet voor niets is het ondernemerschap ook iets dat de overheid erg stimuleert. Dit is terug te vinden uit het feit dat een zzp’er of ondernemer bij de aankoop van een nieuwe bestelauto geen BPM hoeft te betalen. BPM is overigens Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. 

Bij particuliere bestelauto’s is de BPM 37,7% van de aanschafwaarde. Ga je dan ook nog eens diesel rijden? Tel er dan nog maar eens 273 euro bij op. Maak jij de keuze voor benzine, dan mag je hier gelukkig nog 1283 euro van aftrekken. Als ondernemer of zzp’er hoef je hier niet eens over na te denken. Met een grijs kenteken ben je volledig vrijgesteld van dit soort fratsen. Lekker toch!?

Ga jij voor het grijze kenteken?

Daarnaast moet de bestelauto hoe dan ook op jouw naam komen te staan. Jij bent de eigenaar en dus de enige verantwoordelijke voor de auto. Tot slot moet je ervoor zorgen dat minimaal 10 kilometer van de gereden afstanden voor zakelijk gebruik is. Je kunt heus een bezoekje brengen aan vrienden of familie. 

Echter is het belangrijk dat je de auto hoe dan ook gebruik voor de zaak. Buiten het feit dat dit een regel is, is het natuurlijk ook gewoon logisch dat je iets terug moet doen voor de eventuele voordelen. Lees je dus nogmaals goed in en maak een verstandige keuze omtrent het grijze kenteken. Maar dat het voordelen heeft staat als een paal boven water.